logo
logo
  • Home
  • Blog
  • Aanmelden voor evenement in WordPress (met Mollie betaling)

Aanmelden voor evenement in WordPress (met Mollie betaling)

Je organiseert een evenement (hardloopevenement, fietsvierdaagse, etc.) en je wilt de deelnemersregistratie online afhandelen middels een aanmeldformulier met een betaalmogelijkheid. Hoe werkt dit in WordPress? Wat is de beste manier om dit voor elkaar te krijgen zonder technische kennis? In dit artikel leggen we je uit hoe je dit voor elkaar krijgt met de Nederlandse WordPress plugin Paytium.


Aanmelden én betalen in 1 handeling

Wat maakt aanmelden en betalen in 1 handeling nu zo ideaal voor zowel de deelnemer als de organisatie? Hier zitten meerdere voordelen aan. Een belangrijk voordeel voor de deelnemer aan het evenement is wel dat alles in één keer kan worden afgerond. De deelnemer kan zich inschrijven en direct het deelnemersgeld betalen, waardoor deelname direct ook gegarandeerd is en er een bevestiging van deelname kan worden ontvangen. Vergeten betalingen kunnen zo niet meer zorgen voor diskwalificatie, bijvoorbeeld.

Voor de organisatie is het natuurlijk ook prettig. Deelnemers die zich inschrijven betalen direct, waardoor de organisatie niet zelf achter vergeten betalingen aan hoeft. Dit bespaart veel tijd.

Nog meer voordelen van een online oplossing

Twijfel je nog of je de registraties van je evenement online wilt regelen? Hieronder hebben we een aantal voordelen opgesomd van online deelnemersregistratie:

  • Je hebt op locatie geen extra mankracht nodig voor het verwerken van inschrijvingen of betalingen, dat is dan al online gebeurt
  • Je houdt alle informatie van deelnemers overzichtelijk op een plek, de WordPress website. Deze is benaderbaar door teamleden (indien je dat wenst)
  • Je kunt alle inschrijvingen en betalingen exporteren naar Excel en vervolgens bewerken en uitprinten. Je kunt vanuit die export ook labels maken met een Dymo label printer bijvoorbeeld
  • Alle betalingen komen via een veilige ‘payment provider’ binnen en worden op gewenste tijden automatisch naar de bankrekening geboekt

Voor wie is aanmelden voor een evenement met betaling ideaal?

Paytium biedt een oplossing voor iedereen die veilig en betrouwbaar betalingen wil ontvangen via een WordPress website. Wanneer het gaat om aanmelden voor een evenement in WordPress met Mollie betaling, dan kun je denken aan het aanmelden voor onder meer hardloopevenementen of een fietsvierdaagse. Je kunt met Paytium niet alleen een aanmeldformulier of registratieformulier aanmaken met betaling via Mollie, maar je krijgt direct een praktische deelnemersregistratie. Zo helpt Paytium je direct om de evenementenregistratie eenvoudiger en sneller te maken. Uiteraard kun je ook formulieren zonder betaling maken met Paytium.

Inschrijvingen en deelnemersregistratie middels een formulier

Inschrijvingen en deelnemersregistratie kun je het beste op je WordPress website verwerken middels een formulier.

Er zijn voor WordPress tal van betaalde en gratis formulier plugins beschikbaar zoals Gravity Forms, WP Forms en Ninja Forms. Als je echter wilt dat deelnemers hun tickets ook direct online kunnen betalen, is het van belang dat je een formulieren plugin uitbreidt met betaalmethoden.

Om betaalmethoden zoals iDEAL, Bancontact (populair in België), Paypal en creditcard te kunnen accepteren, moet je naast het installeren van een formulieren plugin ook een account aanmaken bij een payment provider.

Betalingen accepteren met een Payment provider

Een payment provider is een partij die als een tussenpersoon fungeert tussen jouw website en de bank. Op het moment dat er een betaling wordt gedaan, komt het bedrag binnen bij de payment provider en kun je er zelf voor kiezen om bedragen dagelijks, wekelijks of maandelijks automatisch over te maken naar je zakelijke bankrekening.

Er zijn een aantal payment providers zoals Mollie, Sisow en Ingenico op de markt. Elke provider hanteert zijn eigen tarieven en eventuele maandelijkse abonnementskosten. Wij geven zelf de voorkeur aan Mollie vanwege het gemak en de innovatie binnen hun dienstverlening.

Waarom betalen via WordPress met Mollie?

Paytium biedt de mogelijkheid om snel, makkelijk en betrouwbaar betalingen te ontvangen via de website door payment provider Mollie te ondersteunen. Waarom hebben wij nu specifiek voor Mollie gekozen? Hier zijn meerdere redenen voor te noemen. Zo is Mollie door de DNB (De Nederlandsche Bank) gecertificeerd, waardoor het optimaal betrouwbaar is. Je kunt kosteloos elke dag geld ontvangen op de bankrekening en je betaalt alleen voor daadwerkelijke transacties. Je hebt dus geen kosten wanneer er geen transacties plaatsvinden. Daarnaast is Mollie de goedkoopste payment provider die iDEAL aanbiedt. Natuurlijk biedt Mollie ook nog tal van andere betaalmethoden, waaronder ook creditcard en PayPal.

Hoe koppel je een betaalmogelijkheid aan het formulier

Zoals we net hebben besproken is enkel het hebben van een formulier op je website niet genoeg als je naast de registraties en inschrijvingen ook betalingen wilt accepteren.

Sommige plugins bieden een eigen extensie aan waarmee je sommige Amerikaanse betaalmethoden zoals creditcard en/of PayPal kunt accepteren. Andere formulier plugins bieden dit niet eens, waardoor je afhankelijk bent van een derde partij die een aparte plugin heeft die je bovenop de formulieren plugin moet installeren.

Dit houdt dus in dat je twee plugins moet gebruiken, van twee verschillende leveranciers en vervolgens moet hopen dat deze plugins, ook na updates, met elkaar blijven samenwerken. Daarnaast brengen die opties nog een uitdaging met zich mee, want in bijna alle gevallen is er geen ondersteuning voor iDEAL.

Het belang van iDEAL

In Nederland is iDEAL de meest populaire betaalmethode. Het ontbreken van deze betaalmethode voor je formulier is daarom funest voor het succes van je online inschrijvingen. De meeste formulieren plugins houden helaas geen rekening met iDEAL, omdat het een betaalmethode is die alleen in Nederland wordt gebruikt.

Voor de makers van deze plugins is het veel interessanter om creditcard of PayPal te ondersteunen. Deze betaalmiddelen worden namelijk internationaal gebruikt en zijn niet land specifiek.

Paytium: alles-in-een-oplossing

Onderhand zou je denken dat het bouwen van een formulier met betaalmogelijkheden zoals iDEAL een mission impossible is. Gelukkig is dit niet zo! Er is namelijk een Nederlandse plugin waarmee je zowel formulieren kunt bouwen als betaalmethoden zoals iDEAL kunt accepteren. We hebben het hier over de alles-in-een-oplossing Paytium.

In drie klikken Paytium installeren?

Vul de URL van je WordPress website hier in om Paytium te installeren vanaf WordPress.org.

En mail gerust naar support@paytium.nl als je vragen hebt!

Er zijn meerdere varianten van Paytium. Er is een gratis versie beschikbaar, maar je kunt ook direct voor een betaalde versie kiezen. Uiteraard is upgraden ook op ieder moment mogelijk. Voor iedere variant hebben wij praktische handleidingen voor je opgesteld die je op ieder moment online kunt raadplegen. Onzeker? Begin dan gewoon met de gratis versie!

Mollie instellen met de Installatie Hulp van Paytium

Om gebruik te kunnen maken van de Mollie betaalopties is het nodig om een websiteprofiel aan te maken bij Mollie. Je kunt zelf aan de slag om een Mollie account op te zetten als je dat wilt. Hiervoor kun je gebruik maken van ons eenvoudige Mollie stappenplan. Een andere optie is gebruik maken van de Installatie Hulp van Paytium. Met deze Installatie Hulp doorloop je makkelijk alle stappen, waarna alles vanuit je WordPress admin geregeld kan worden. Paytium zorgt er namelijk voor dat de nodige API sleutels automatisch uit Mollie worden gehaald, zodat je niet meer steeds hoeft in te loggen bij Mollie. Nog een voordeel: je kunt via de Installatie Hulp direct een testbetaling uitvoeren om te zien of alles werkt zoals het hoort.

Voorbeeld van een deelnemersregistratie formulier met Mollie betaling

Hieronder vind je een voorbeeld van een deelnemersregistratie formulier, gemaakt met Paytium. Dit formulier is gebouwd middels zogenaamde shortcodes. Die zijn korte simpele stukjes code waarmee je kunt definiëren wat voor formulier het is, wat de prijs is en welke velden er moeten worden getoond.

Code

[paytium description="Fietsvierdaagse Achterhoek"]

[paytium_field type="label" label="Hoeveelheid deelnemers" required="true" quantity="true" quantity_min="1" amount="15" /]
[paytium_field type="radio" label="Fietsafstand" options="30 km/45 km/60km" required="true" /]

[paytium_field type="radio" label="Fietst u op een elektrische fiets?" options="Ja/Nee" required="true" /]
[paytium_field type="email" label="Email" required="true" /]
[paytium_field type="name" label="Naam" required="true" /]
[paytium_field type="text" label="Straat" required="true" /]
[paytium_field type="text" label="Postcode" required="true" /]
[paytium_field type="text" label="Plaatsnaam" required="true" /]

[paytium_field type="terms" label="Ja, ik ga akkoord met het reglement voor de fietser" link="#" required="true" /]

[paytium_total /]
[paytium_button label="Aanmelden!" /]
[/paytium]

Resultaat

Het bovenstaande formulier is ingericht voor een evenement zoals een fietsvierdaagse. Daarom hebben we specifiek een veld gemaakt voor de fietsafstand en de vraag gesteld over elektronisch fietsgebruik.

Uiteraard kun hoef je geen fietsvierdaagse te houden om het formulier te gebruiken. Je bent helemaal vrij in de velden die je aan het formulier toevoegt. Je kunt het Paytium formulier dus voor ieder soort evenement gebruiken!

Conclusie

Of je nou een hardloopevenement, fietsvierdaagse of een andere evenement organiseert, het gebruiken van een online registratie formulier levert enorm veel voordelen op voor versimpelen van de organisatie. Het blijft echter belangrijk om de juiste plugin te kiezen, zodat je simpel, snel en eenvoudig formulieren kunt bouwen en betalingen kunt accepteren.

Paytium kan je hierbij helpen, zonder dat je technische kennis nodig hebt. Wil je meer weten over Paytium? Dan kun je altijd even een kijkje nemen bij de handleidingen om te zien of je daar meer informatie kunt vinden. Natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen voor informatie en advies. Wij helpen je graag verder.

Laat een reactie achter

Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

iDEAL + WordPress nieuws

één email per maand • informatief • eenvoudig afmelden

Please wait...

Bedankt, je bent succesvol toegevoegd aan de nieuwsbrief!

WordPress expert

Paytium is ontwikkeld door David de Boer

Het bedrijf bekijkt de technologische ontwikkelingen vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Het accent ligt op toegankelijkheid en gebruikers mogelijkheden.

Mail gerust naar support@paytium.nl