logo
logo
  • Home
  • Blog
  • Betaalde abonnee’s in ActiveCampaign met Mollie en WordPress

Betaalde abonnee’s in ActiveCampaign met Mollie en WordPress

activecampaignWil je klanten na betaling middels een betaalformulier op je WordPress website toegang geven tot een speciale reeks emails vanuit ActiveCampaign? Wil je betaalde abonnee’s op je ActiveCampaign lijst plaatsen en toegang geven tot een speciale cursus? In dit artikel leggen we je uit hoe je dit kunt realiseren!

Zorg dat je betalingen kunt accepteren met een formulier plugin

Voordat we het gaan hebben over hoe je een ActiveCampaign account inricht, is het van belang dat je allereerst op zoek gaat naar een plugin waarmee je zowel betalingen via payment provider Mollie kunt accepteren alsmede een koppeling kunt maken tussen je WordPress website en ActiveCampaign.

Waarom Mollie?

Je zult je wellicht afvragen waarom wij in dit artikel refereren naar Mollie als betaalprovider. In onze optiek is Mollie van alle betaalproviders qua functionaliteit en visie het meest vooruitstrevend. Mollie rekent geen maandelijkse abonnementskosten. Je betaalt alleen per transactie. Bijvoorbeeld een iDEAL betaling kost 0,29 euro.

Hoe koppel je klanten met een formulier aan een betaalde ActiveCampaign email cursus?

Zoals je wellicht weet zijn er tal van contactformulieren plugins te downloaden via WordPress.org. De vraag is echter hoe je dergelijke formulieren kunt omtoveren tot betaalformulieren en vervolgens zorgt dat het email adres van een betalende klant op je ActiveCampaign lijst terecht komt.

Welke optie je ook kiest, je zult je formulieren plugin moeten uitbreiden met een betaalmodule en een ActiveCampaign koppeling. Vooral de betaalmodule wordt een lastig verhaal, omdat je in Nederland altijd ondersteuning moet bieden voor iDEAL, aangezien dit de meest gebruikte online betaalmethode is.

Een formulieren plugin met betaalmethoden en ActiveCampaign koppeling

Je kunt gaan stuntelen met plugins zoals Gravity Forms, WPForms of andere formulieren plugins, maar om het alleen al aan iDEAL te koppelen, blijf je klungelen met andere plugins die een betaalmodule bovenop de formulier plugin proberen te plaatsen. Bij deze manier van werken moet je hopen dat beide plugins compatible met elkaar blijven en geen foutmelding geven als iemand een product wilt bestellen.

Wil je zeker weten dat je formulieren plugin een betaalmodule heeft die perfect samenwerkt met een formulier? Dan kun je het beste kiezen voor een plugin die zowel een koppeling heeft met Mollie (en dus iDEAL, Paypal, Bancontact en meer accepteert) en met ActiveCampaign.

Paytium: een alles-in-een oplossing

Paytium is een formulieren plugin met zowel een ingebouwde betaalmodule van Mollie als een koppeling met ActiveCampaign. Hiermee bespaar je niet alleen de extra kosten van allerlei losse plugins, maar weet je ook zeker dat alles altijd goed op elkaar aansluit. Alles komt immers van dezelfde ontwikkelaar.

In drie klikken Paytium installeren?

Vul de URL van je WordPress website hier in om Paytium te installeren vanaf WordPress.org.

En mail gerust naar support@paytium.nl als je vragen hebt!

Direct gebruik maken van Paytium

Ben je geïnteresseerd in Paytium? Download dan de gratis versie op wordpress.org en bouw direct je eerste betaalformulier. Wil je direct aan de slag met ActiveCampaign? Overweeg dan de aanschaf van de Paytium Plus versie en koppel je betaalformulier direct aan ActiveCampaign.

Auto Responders: verstuur automatisch emails

Nu we weten welke plugin we nodig hebben voor onze WordPress website, is het tijd om aan de slag te gaan met ActiveCampaign.

Op het moment dat een klant een betaling op je website doet is het van belang dat je formulier ervoor zorgt dat deze klant op een lijst komt in je ActiveCampaign account.

Vervolgens is het van belang dat deze klant direct een email ontvangt en daarna automatisch een serie emails ontvangt met daarin informatie over je cursus, event, product, etc. Natuurlijk is het helemaal afhankelijk van jouw product of dienst hoe je de email reeks invult. Deze kan bestaan uit een simpele email, of een reeks aan emails die op bepaalde momenten worden verstuurd.

In het voorbeeld hieronder vind je een email flow van een mogelijke auto responder opzet in ActiveCampaign.

Om je eerst Auto Responder in ActiveCampaign aan te maken log je in en kies je in het linkermenu voor Automations en klik je daarna rechtsboven op Create an automation. Hierna volgt een pop-up waar je kunt kiezen of je zelf je compleet eigen email wilt invullen of een template wilt gebruiken:

activecampaign-automation

Als je Start from Scratch selecteert kom je vervolgens in een scherm waar je een trigger kun kiezen. In dit geval wil je dat als iemand op een lijst komt (na betaling), hij automatisch een of meerdere emails ontvangt. Kies in dat geval voor Subscribes to a list:

activecampaign-triggers

Hierna selecteer je je email lijst en begin je met het opstellen van je eerste email!

activecampaign-email-lijst

Meer weten over ActiveCampaign automations? Bekijk dan de documentatie.

Triggered emails: verstuur emails op basis van gedrag

Je kunt een stapje verder gaan door in ActiveCampaign ook gebruik te maken van zogenaamde Triggered emails. Dit zijn emails die automatisch worden verstuurd op het moment dat de klant een email opent, op een link klikt of een extra aankoop doet.

Zo kun je dus niet alleen automatisch een email reeks starten met Auto Responders, maar tevens op basis van het gedrag van je klant een reeks andere emails sturen. Zo versterk je de band tussen jullie en voorzie je de klant van informatie waar hij of zij d.m.v. gedrag naar op zoek is.

Het bouwen van je eerste formulier voor betaalde abonnees

We weten nu welke plugin je kunt gebruiken voor het bouwen van je betaalformulieren en hoe we in Active Campaign een Auto Responder of Triggered email opzetten om de betaalde cursus emails in gang te zetten. Nu is het tijd om een Paytium formulier te bouwen.

Het bouwen van een formulier voor bijvoorbeeld je betaalde email cursus doe je in Paytium middels zogenaamde shortcodes. Dit zijn kleine stukjes simpele code waarmee je kunt definiëren wat voor velden er in je betaalformulier verschijnen.

Een voorbeeld van een formulier met shortcodes vind je hieronder. Deze kun je gewoon knippen en plakken naar jouw WordPress pagina of bericht. Als je Paytium al geïnstalleerd hebt werkt dit formulier meteen. 

Code

[paytium name="Formulier naam" description="Product naam" amount="50,00"]

[paytium_field type="firstname" label="Voornaam"  default="David" /]
[paytium_field type="lastname" label="Achternaam"  default="de Boer" /]

[paytium_field type="email" label="Email" required="true" newsletter="activecampaign" newsletter_hide_checkbox="true" newsletter_after="true" /]

[paytium_button label="Betalen" /]

[/paytium]

Resultaat

Nogmaals, onderstaand leg ik verschillende opties uit, maar je kunt het formulier gewoon knippen en plakken, het is niet nodig alles te begrijpen! En in de Betaalformulieren met ActiveCampaign handleiding staat alles in nog meer detail. 

Helemaal bovenaan dit formulier zie je amount="50,00", dat zorgt ervoor dat mensen €50 euro moeten betalen. Dit is een vrij simpele manier om een bedrag in te stellen, maar Paytium kan dat veel uitgebreider met flexibele bedragen, als dat voor jouw situatie nodig is.

Het belangrijkste is de vierde regel, die begint met [paytium_field type="email". Dit is een veld van type email, en de volgende opties zorgen ervoor dat Paytium begrijpt wat er met dat email adres moet gebeuren. 

  • newsletter="activecampaign" zorgt ervoor dat Paytium het e-mail adres doorsluist naar ActiveCampaign.
  • newsletter_hide_checkbox="true" zorgt ervoor dat er geen vinkje “Wil je je aanmelden?” getoond wordt, mensen betalen namelijk en zijn daarmee jouw klant, je hoeft geen explicite toestemming te vragen als je ze alleen product informatie stuurt. Als je hier “false” van maakt, of dit helemaal weg laat, toont Paytium wel een vinkje. 
  • newsletter_after="true" zorgt ervoor dat mensen alleen worden aangemeld als ze daadwerkelijk betaald hebben.

Conclusie

Als je van plan bent een digitaal product of een cursus te verkopen middels een betaalformulier, kun je het beste kiezen voor een alles-in-een oplossing. Een plugin zoals Paytium die zowel de betaalmethoden (iDEAL, Bancontact, creditcard, etc.) als de ActiveCampaign module standaard heeft geïntegreerd.

Als je er vervolgens voor zorgt dat via ActiveCampaign automatisch en periodiek emails met cursusmateriaal wordt verstuurd, kun je relatief simpel een geautomatiseerde business opbouwen.

Labels:

Laat een reactie achter

Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

iDEAL + WordPress nieuws

één email per maand • informatief • eenvoudig afmelden

Please wait...

Bedankt, je bent succesvol toegevoegd aan de nieuwsbrief!

WordPress expert

Paytium is ontwikkeld door David de Boer

Het bedrijf bekijkt de technologische ontwikkelingen vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Het accent ligt op toegankelijkheid en gebruikers mogelijkheden.

Mail gerust naar support@paytium.nl