logo
logo
 • Home
 • Blog
 • Betalingen accepteren met iDEAL en WPForms

Betalingen accepteren met iDEAL en WPForms

WPFormsWPForms is een bekende drag & drop formulieren bouwer voor WordPress. Deze formulieren plugin is een alternatief voor andere soortgelijke plugins zoals Gravity Forms, Formidable Forms en Ninja Forms. Met WPForms kun je relatief eenvoudig allerlei formulieren voor je WordPress website bouwen, zonder dat je daar technische kennis voor nodig hebt.

Wat mag WPForms kosten?

Op het moment van schrijven kosten 79 dollar voor een Basic licentie die je kunt gebruiken op 1 website. Het kan zijn dat de makers van WPForms  soms een sale houden, waardoor de plugin 20% goedkoper is en de Plus licentie uitkomt op 49 dollar. De Basic licentie kent weinig extra’s, daarvoor moet je bij de Plus licentie zijn. Met de Plus licentie krijg je een aantal features zoals een ingebouwde koppeling met populaire email software zoals MailChimp, Aweber en GetResponse. Deze licentie kost op dit moment 129 dollar, tenzij er een sale wordt gehouden, dan kost deze licentie meestal 99 dollar.

Formulieren maken met WPForms

Net als Gravity Forms of Formidable Forms maakt WPForms gebruikt van een zogenaamde ‘drag & drop’ editor, waarmee je velden naar je formulier kunt slepen en zo een simpel of juist uitgebreid formulier kunt bouwen. Daarnaast is het mogelijk sommige velden te voorzien van conditionele logica, zodat ze enkel worden getoond op het moment dat er in een veld erboven een specifieke keuze wordt gemaakt of een bepaalde waarde wordt ingevuld.

Bestelformulieren bouwen met WPForms

Als je een of slechts een paar producten of diensten verkoopt is het niet nodig om een volledige webshop te bouwen. Dan zou een pagina goed opgemaakte landingspagina i.c.m. een bestelformulier afdoende zijn. Met WPForms Basic en Plus is er geen mogelijkheid om bestelformulieren te bouwen. Hier heb je immers een betaalmethode voor nodig zoals iDEAL, Bancontact, Paypal, Stripe, etc.

De Pro licentie van WPForms  bevat standaard een Paypal en Stripe betaalmethode. Paypal is voornamelijk bekend doordat je dit aan je eigen bankrekening kunt koppelen en zo online kan betalen. Stripe wordt gebruikt om creditcard betalingen te accepteren.

In Nederland geeft de grote meerderheid van online shoppers echter de keuze aan iDEAL als betaalmethode. WPForms biedt helaas geen mogelijkheid om iDEAL betaalmethode aan een formulier te koppelen.

Hoe kun je iDEAL koppelen aan je bestelformulier?

Als WPForms geen iDEAL mogelijkheid heeft voor bestelformulieren, welke formulieren plugin kun je dan gebruiken? Je zou Gravity Forms of Formidable Forms kunnen gebruiken en daarnaast Pronamic Pay aanschaffen, de instellen en configureren en hopen dat alles goed blijft werken na een update.

Of je kunt kiezen voor een plugin zoals Paytium die de iDEAL betaalmethode standaard heeft ingebouwd. Daarnaast is Paytium gratis te downloaden, hoef je niet extra te betalen voor een iDEAL uitbreiding en kan het daarnaast door de ingebouwde koppeling met payment provider Mollie ook betaalmethoden zoals Bancontact (populair in Belgie), Sofort, creditcard en Paypal accepteren.

Met Paytium is het zelfs mogelijk om via een iDEAL betaling periodieke (maandelijks, per kwartaal, jaarlijks, etc.) terugkerende betalingen te incasseren middels een SEPA-incasso.

In drie klikken Paytium installeren?

Vul de URL van je WordPress website hier in om Paytium te installeren vanaf WordPress.org.

En mail gerust naar support@paytium.nl als je vragen hebt!

iDEAL koppelen aan Paytium

Met Paytium maak je simpel en snel bestelformulieren voor je WordPress website. Dit doe je door allereerst een account aan te maken bij de payment provider Mollie. Paytium werkt namelijk alleen met deze payment provider. Na het aanmaken van je account kun je een profiel aanmaken voor je website en deze in testmodus laten, totdat deze door Mollie is goedgekeurd en je de live modus kunt aanzetten.

Hierna vul je de gegevens van jouw mollie account en website profiel in op de instellingen pagina van Paytium. Nu heb je iDEAL gekoppeld aan je Paytium formulieren. Wil je meer betaalmethoden zoals Bancontact en Paypal accepteren? Dan kun je deze aanzetten in je Mollie account.

Bestelformulieren maken met Paytium

In tegenstelling tot WPForms werkt Paytium met zogenaamde ‘shortcodes’ i.p.v. een ‘drag & drop’ methode. Dit houdt in dat je met simpele code zelf kunt aangeven wat voor velden jij in je formulier wilt hebben. Een voorbeeld hiervan vind je hieronder:

Code

[paytium name="Formulier naam" description="Product naam" button_label="Bestellen"]
[paytium_field type="label" label="CD Klassieke Muziek voor €14,00" amount="14" tax="21" /]
[paytium_field type="email" label="Email" required="true" /]
[paytium_field type="name" label="Naam" required="true" /]
[paytium_field type="text" label="Adres" required="true" /]
[paytium_field type="text" label="Postcode" required="true" /]
[paytium_field type="text" label="Plaatsnaam" required="true" /]
[paytium_field type="text" label="Land" required="true" /]
[paytium_total /]
[/paytium]

Resultaat

Laat je niet afschrikken door de code, want je hebt er geen technische kennis voor nodig. Meer informatie over het bouwen van Paytium formulieren vind je trouwens in de handleiding.

Is Paytium echt gratis?

Paytium is in de basis helemaal gratis! Je kunt de plugin simpelweg downloaden via WordPress.org, een Mollie account aanmaken en gelijk beginnen met het bouwen van bestelformulieren.

Alleen als je bepaalde extra functionaliteiten wilt gebruiken, kun je er voor kiezen om een van de betaalde versies aan te schaffen. Hieronder vind je een lijst met een selectie aan functionaliteiten die de premium versies van Paytium bieden:

 • Automatisch verzenden van emails aan de hand van een betaalstatus
 • Koppelingen met MailChimp, ActiveCampaign
 • Automatisch aanmaken van facturen
 • Exporteren van betalingen
 • Koppeling met Zapier

Labels:,

Reacties (2)

 • Avatar

  H. Feijer

  |

  Goedemorgen,
  Ik wil op de website, vrijvak.nl een betaalmogelijkheid maken. Ik heb een account bij Mollie.
  Ik heb een aanmeldingsformulier gemaakt voor Vrijvak. Na op de knop aanmelden te klikken wordt je doorgeleid naar de betaalpagina. Daar kun je betalen met Ideal en PayPal.
  Ik wil mensen echter ook de gelegenheid geven via SEPA een automatische betaling te regelen. Ook dat is goedgekeurd bij Millie.
  Nu komt het: ik zou zowel de ideal, eenmalige betaling als de mogelijkheid van SEPA op 1 pagina hebben.
  Ik heb inmiddels paytium gedownload en geïnstalleerd maar ik kom er nog niet uit hoe i dit kan regelen.
  Kunnen jullie helpen?

  vriendelijke groet

  H. Feijer

  Reply

  • Avatar

   David

   |

   Hoi H.,

   Natuurlijk kan ik je helpen :)

   Je kunt echter, op dit moment, bij Mollie de SEPA incasso niet als enige betaalmethode aanbieden. Dus je zult mensen altijd eerst een klein bedrag moeten laten voldoen, zodat er daarna geïncasseerd kan worden. Je kunt daarvoor wel de “Afwijkende eerste betaling” gebruiken, dan betalen mensen bij de eerste betaling bijvoorbeeld 1 euro, en dan incasseer je de rest. Zie ook: https://www.paytium.nl/handleiding/recurring-payments/#afwijkende-eerste-betaling

   In een betaalformulier zowel een “recurring payment” als een normale of iDEAL betaling, dat kan nu niet in Paytium in WordPress. Daar kun je het beste dan twee formulieren voor maken, waarbij mensen kunnen kiezen. Die formulieren kunnen naast elkaar staan, maar mogen ook op andere pagina’s staan.

   Mocht je op basis van mijn reactie nog vragen hebben, mail mij dan op david@paytium.nl, dan bespreken we het verder.

   Vriendelijke groet
   David

   Reply

Laat een reactie achter

Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

iDEAL + WordPress nieuws

één email per maand • informatief • eenvoudig afmelden

Please wait...

Bedankt, je bent succesvol toegevoegd aan de nieuwsbrief!

WordPress expert

Paytium is ontwikkeld door David de Boer

Het bedrijf bekijkt de technologische ontwikkelingen vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Het accent ligt op toegankelijkheid en gebruikers mogelijkheden.

Mail gerust naar support@paytium.nl