logo
logo
  • Home
  • Blog
  • Dream or Donate alternatief én waarom crowdfunding beter op je eigen site is!

Dream or Donate alternatief én waarom crowdfunding beter op je eigen site is!

Crowdfundingsite ‘Dream or Donate’ is een nachtmerrie geworden voor gebruikers. De dienst wordt gebruikt om geld in te zamelen voor verschillende goede doelen, maar afgelopen week werd bekend dat de site plotseling en permanent offline is gegaan. Er wordt geschat dat er drie ton (€300.000) verdampt is, en het lijkt onwaarschijnlijk dat mensen de opbrengsten die ze voor hun goede doel hebben opgehaald nog uitgekeerd gaan krijgen.

Dit is hartverscheurend voor mensen die met bloed, zweet en tranen geld aan het inzamelen zijn geweest. Het is dan ook belangrijk dat dit soort situaties in de toekomst voorkomen worden, en dat mensen die geld inzamelen (crowdfunders) zelf de eerste stap zetten en zoeken naar betere alternatieven!


Wees niet afhankelijk

Crowdfunders die gebruik maken van een platform zoals Dream or Donate zijn afhankelijk, of ze het zich nou realiseren of niet. Dat is ten eerste niet nodig (er zijn alternatieven) en ten tweede heel onverstandig. Bij een crowdfundplatform zoals Dream or Donate, kwamen de donaties namelijk niet binnen bij de crowdfunder zelf! De betalingen kwamen eerst binnen bij Dream or Donate, waar de crowdfunder dus helemaal geen controle of toegang toe heeft.

Vervolgens kon Dream or Donate dit overmaken naar de rechthebbende ontvanger, maar als zo’n platform dat niet op de afgesproken tijd doet, duurt het vaak weken voordat de crowdfunder daar achteraan gaat. Ondertussen komen er weer nieuwe donaties en betalingen binnen.

Deze afhankelijkheid kan op twee manieren vermindert of zelfs verholpen worden.

1. Gebruik eigen betaalpartner

Bij sommige crowdfundingplatforms kun je je eigen betaalpartner (ook wel payment provider) gebruiken. De betalingen verloopt dan wel (gedeeltelijk) via de website van het crowdfundingplatform, maar ook via jouw eigen payment provider . Een payment provider is een bedrijf dat zich specialiseert in het ontvangen van betalingen, en in tegenstelling tot crowdfundingplatforms worden payment providers heel erg streng gecontroleerd door onder andere de Nederlandsche Bank. Voorbeelden van payment providers die je misschien kent: Mollie, Adyen en Buckaroo. PayPal valt hier eigenlijk ook onder, maar biedt ook andere diensten aan waardoor het bekender is onder consumenten.

Als je je eigen payment provider kan gebruiken met een crowdfundingplatform, dan komen de gelden terecht op een derden-rekening van die provider. Duidelijk, want de Nederlandsche Bank stelt eisen aan zo’n rekening, en de kans dat het geld daadwerkelijk bij jou komt is daardoor veel groter dan als een crowdfundingplatform het eerst voor je “beheert”.

Bij payment provider Mollie (mijn favoriet) heb je vervolgens de mogelijkheid om je opbrengsten geautomatiseerd dagelijks naar je rekening over te boeken. Dus je maximale risico is dan je dagopbrengst. Zo’n platform kan dus niet “stiekem” een paar dagen tot weken aan opbrengsten opsparen voordat ze bekendmaken ermee te stoppen, want jij merkt het vrijwel meteen als een storting niet is ontvangen.

Het nadeel van het hebben van een payment provider? Dat is dat je verplicht ben om een Kamer van Koophandel inschrijving te hebben, en een zakelijke rekening. Een inschrijving bij de KVK kost eenmalig €50, en bij Knab kun je goedkoop een zakelijke rekening aanvragen.

2. Gebruik géén platform

Een andere mogelijkheid is om gewoon geen crowdfundingplatform te gebruiken. Als je een WordPress website opzet (dit kan vaak met één klik bij goede webhosters) kun je namelijk gebruik maken van mijn plugin Paytium. Paytium is een WordPress uitbreiding (ook wel: WordPress plugin) die je installeert op je eigen website. Met Paytium ontvang je eenvoudig betalingen en donaties, ook voor crowdfunding projecten.

Paytium draait op je eigen website, dat betekent dat je volledig onafhankelijk bent. Als ik (als programmeur van Paytium) besluit om drie maanden op vakantie te gaan, dan merk jij er helemaal niks van. Ik kan zelfs deze website (paytium.nl) offline halen, en jouw crowdfunding project slaagt nog steeds. De code draait namelijk op jouw eigen website, en jij bent 100% de baas!

In drie klikken Paytium installeren?

Vul de URL van je WordPress website hier in om Paytium te installeren vanaf WordPress.org.

En mail gerust naar support@paytium.nl als je vragen hebt!

De opbrengsten komen binnen via jouw website en jouw account bij Mollie. De opbrengsten staan direct op jouw Mollie account en kunnen binnen een werkdag op je rekening staan (dit kun je zelf instellen bij Mollie).

PayPal niet geschikt voor crowdfunding in Nederland

Dream or Donate maakte vooral gebruik van PayPal als betaalmethode. Toen ik dit las was ik verbaasd, want PayPal is wat mij betreft behoorlijk ongeschikt als betaalmethode voor crowdfunding projecten in Nederland. Allereerst heeft niet iedereen een PayPal account in Nederland, dus het aanbieden van meerdere betaalmethoden zorgt er aantoonbaar voor dat je meer betalingen ontvangt. Het is keer op keer onderzocht en vastgesteld, dat mensen sneller tot betaling overgaan als ze gebruik kunnen maken van hun favoriete betaalmethode. En daarom biedt je bij een goed crowdfunding project naast PayPal ook bijvoorbeeld iDEAL, Bankoverschrijving, credit cards en Bancontact (België) aan.

Ten tweede: is PayPal heel duur! Als Nederlanders een donatie doen via PayPal, zijn de gemiddelde kosten 4%. Op een donatie van €100 raak je dus al €4 kwijt aan transactiekosten. Als dezelfde persoon had gedoneerd via iDEAL, koste dat slechts €0,29 (via Mollie).

En als laatste: door de kopersbescherming van PayPal kunnen mensen hun betaling via PayPal op een later moment terugeisen, en krijgen ze dan vaak de opbrengsten terug. Bij iDEAL zijn betalingen permanent, en heeft jou crowdfunding project dus zekerheid over de opbrengsten.

Laat een reactie achter

Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

iDEAL + WordPress nieuws

één email per maand • informatief • eenvoudig afmelden

Please wait...

Bedankt, je bent succesvol toegevoegd aan de nieuwsbrief!

WordPress expert

Paytium is ontwikkeld door David de Boer

Het bedrijf bekijkt de technologische ontwikkelingen vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Het accent ligt op toegankelijkheid en gebruikers mogelijkheden.

Mail gerust naar support@paytium.nl