logo
logo
  • Home
  • Blog
  • Handleiding WooCommerce webshop met iDEAL

Handleiding WooCommerce webshop met iDEAL

Je wilt zo snel en goed mogelijk je productassortiment online aanbieden. Je hebt gehoord over WordPress en de webshop plugin WooCommerce. Nu is het tijd om een keuze te maken… Maar hoe installeer je WooCommerce eigenlijk?

In deze beknopte WooCommerce handleiding lopen we stap voor stap door de installatie wizard van WooCommerce en geven we een korte toelichting bij ieder scherm.

Zorg dat je WordPress draait

Misschien overbodig, maar om gebruik te kunnen maken van WooCommerce is het nodig om allereerst WordPress te installeren. Als je dat nog niet hebt gedaan is het belangrijk dit snel te doen, zodat je direct verder kunt met je webshop. De meeste webhosts bieden de zogenaamde ‘one click install’ aan, zodat je niet zelf de bestanden van WordPress op je server hoeft te installeren.

WooCommerce installeren in een paar stappen

Een plugin installeren doe je in een handomdraai. Het goed conifigureren van een plugin, vooral een grote webshop plugin zoals WooCommerce, kan wat tijd in beslag nemen. Laten we echter eerst beginnen met de installatie door in het linkermenu naar Plugins > Nieuwe plugin  te gaan.

Zoek in dit scherm naar WooCommerce en klik naast het WooCommerce logo op Nu installeren en vervolgens op Activeren.

woocommerce installatie

Hierna kom je in de installatie wizard van WooCommerce waar je een aantal schermen moet doorlopen. Hieronder nemen we ze een voor een door:

Stap 1: Winkel instellen

Bij stap 1 van de wizard worden aan aantal basisgegevens van je onderneming gevraagd. Deze worden vervolgens verwerkt in o.a. de email template. Het instellen van de valuta spreekt voor zich en daarna kun je aangeven of je enkel fysieke, of ook digitale producten (zoals een eBook of tickets) gaat verkopen. Deze instellingen kun je overigens op een later tijdstip altijd nog aanpassen.

woocommerce handleiding stap 1

Stap 2: Betaling

In het betaling scherm kun je aangeven of je Klarna, Paypal of Stripe wilt gebruiken voor het afrekenproces. Als je enkel iDEAL wilt hanteren kun je de betaalmogelijkheden in dit scherm allemaal uitzetten.

woocommerce handleiding stap 2

Stap 3: Verzendmethoden

Stel hier in welk tarief je wilt hanteren voor je pakketten binnen Nederland. Wij hebben hier 6,95 ingevuld, maar als jij een ander tarief voor de verzending hanteert, kun je deze hier invullen. Alle gegevens kun je na het afronden van deze wizard altijd nog wijzigen.

woocommerce handleiding stap 3

Stap 4: Aanbevolen extra’s

In het scherm Aanbevolen extra’s wordt gevraagd of je het WooCommerce thema Storefront wilt gebruiken als je huidige thema niet 100% WooCommerce proof is. In de meeste gevallen is dit niet nodig en kun je gewoon je eigen thema blijven gebruiken. De automatische belastingen is weer een handigheidje wat eigenlijk niet nodig is als je enkel fysieke producten binnen Nederland of Europe verzend.

woocommerce handleiding stap 4

Stap 5: Activeren van Jetpack

In stap 5 van de wizard wordt nogmaals aangedrongen op het gebruik van Jetpack. Dit is een plugin van de huidige eigenaren van WooCommerce die wat extra functionaliteiten met zich meebrengt. Of deze handig zijn voor jouw webshop moet je zelf beslissen. Je kunt de plugin later altijd nog installeren of juist de-activeren.

Stap 6: Eindscherm

In het laatste scherm wordt gevraagd of je e-mail updates over WooCommerce wilt ontvangen en kun je gelijk je eerste product toevoegen. Mocht je een eerdere WooCommerce webshop hebben, kun je er ook voor kiezen om de producten uit die webshop direct over te zetten, door een CSV bestand te uploaden.

Nu begint het pas!

Nu je de WooCommerce webshop plugin hebt geïnstalleerd en de wizard hebt doorlopen, is het tijd om de producten in te gaan voegen en alle instellingen met betrekking tot verkoop, verzending, belasting en voorraadbeheer in te stellen.

Je eerste product toevoegen

Via het linkermenu in WordPress kun je via Producten > Nieuw toevoegen je eerste product toevoegen.

woocommerce product toevoegen

De meest simpele manier is om bij productgegevens het uitklapmenu op Simpel product te laten. Als je o.a. tickets voor een evenement zou willen verkopen kun je Virtueel aanvinken en als je bijvoorbeeld een PDF met informatie wilt verkopen kun je Downloadbaar aanvinken.

Daarna is de prijs het meest belangrijk om in te vullen en onder het tabje Voorraad aan te geven of je een voorraad wilt bijhouden en zo ja, hoeveel producten er op dit moment op voorraad liggen. Wil je een product in de actie doen? Vul dan de actieprijs is en definieer eventueel een actieperiode.

iDEAL toevoegen aan je webshop

iDEAL is de meest belangrijke betaalmethode voor webshop met een Nederlands publiek. Deze betaalmethode is bij WooCommerce niet standaard ingebouwd. Je zult dus achteraf een iDEAL plugin moeten installeren. Er zijn echter verschillende iDEAL providers waarbij je jezelf kunt aansluiten en die allemaal hun eigen plugin hebben. Onze voorkeur gaat echter uit naar Mollie.

Andere betaalmethoden voor je webshop

Naast iDEAL is het ook belangrijk dat je de klanten van je webshop betaalmethoden zoals Paypal en creditcard aanbiedt. Daarnaast wordt er in België veelvuldig gebruik gemaakt van Bancontact en is Sofort een internationale betaalmethode die ook vrij populair is. Wil je maandelijkse abonnementen verkopen? Dan is SEPA-incasso een belangrijke betaalmethode die je kunt gebruiken. Al deze betaalmethoden worden standaard beschikbaar zodra je (gratis) geregistreerd bent bij Mollie en de Mollie iDEAL plugin gebruikt.

Een webshop inrichten en updaten kost tijd

Deze werkzaamheden kunnen voor de meesten wat tijd in beslag nemen en dan laten we het installeren van een iDEAL plugin nog even achterwege.

Vooral als je geen groot assortiment hebt of wanneer je enkel digitale producten wilt verkopen, kun je er ook aan denken om geen WooCommerce webshop op te zetten, maar te kiezen voor een simpel alternatief.

WooCommerce te complex voor jouw situatie?

Met de WordPress plugin Paytium kun je simpel en snel formulieren genereren om zowel fysieke als digitale producten te verkopen. Je kunt in een handomdraai de meest uiteenlopende formulieren maken, als alternatief voor een volledige webshop.

In drie klikken Paytium installeren?

Vul de URL van je WordPress website hier in om Paytium te installeren vanaf WordPress.org.

En mail gerust naar support@paytium.nl als je vragen hebt!

Veel beginnende ondernemers onderschatten namelijk de tijd die het kost om een webshop goed in te richten en te onderhouden. Paytium is een stuk simpeler in gebruik en heeft daarnaast een ingebouwde koppeling met de iDEAL provider Mollie.

Via Mollie kun je er tevens voor kiezen of je ook Paypal, Creditcard, Bancontact of andere betaalmethoden wilt accepteren.

Interessant? Lees dan meer over Paytium, de simpele webshop plugin voor WordPress!

Laat een reactie achter

Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

iDEAL + WordPress nieuws

één email per maand • informatief • eenvoudig afmelden

Please wait...

Bedankt, je bent succesvol toegevoegd aan de nieuwsbrief!

WordPress expert

Paytium is ontwikkeld door David de Boer

Het bedrijf bekijkt de technologische ontwikkelingen vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Het accent ligt op toegankelijkheid en gebruikers mogelijkheden.

Mail gerust naar support@paytium.nl