logo
logo

Betalingen beheren


Betaal- & bestelstatus

Als je een betaling opent in Paytium zie je twee dropdowns; betaalstatus en bestelstatus, en die zijn niet hetzelfde!

Het zal slechts zelden voorkomen dat je de betaalstatus dropdown hoeft te gebruiken. Soms kan het gebeuren dat Mollie geen contact krijgt met de site om de betaal status aan te passen (ze proberen het 10 keer), bijvoorbeeld doordat je site down is. Dan kun je handmatig de status aanpassen van betalingen.

De bestelstatus is wel handig en werkt helemaal handmatig. Dit is eigenlijk vooral voor jouw interne gebruik. Stel: je verkoopt een CD, als de betaalstatus dan betaald is, kun jij beginnen met bestelstatus “Verwerken” als de bestelling bij het magazijn ligt en veranderen naar “Voltooid” als de bestelling verzonden is. Maar omdat het intern is kun je de bestelstatus dropdown precies zo gebruiken als dat bij jouw situatie past. Nog een voorbeeld: als je coaching diensten verkoopt kun je na betaalstatus “Betaald”, de bestelstatus “Verwerken” gebruiken als je met mensen contact gaat opnemen voor een afspraak en “Voltooid” wanneer je een definitieve afspraak gemaakt hebt.

Betekenis van statussen

Iedere betaling heeft in eerste instantie de status “Open”, maar dat zal daarna veranderen. Deze statussen kun je vinden in je Mollie dashboard en in het betaaloverzicht van Paytium > Betalingen.

Open

Betaling is gestart, maar er is nog niet betaald. Dit is een tijdelijke status. alle betalingen krijgen eerst deze status.

Betaald / Paid

Betaling is gelukt en de klant heeft betaald.

Verlopen / Expired

De klant heeft de betaling gestart, maar niet binnen de verplichte tijd (meestal 15 minuten) betaald. De betaling is daarom verlopen en kan niet meer afgemaakt worden.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een klant niet heeft betaald. Wellicht zag de klant toch van de aankoop/betaling af, of misschien was er niet voldoende saldo op de rekening. In de eCommerce wereld gaat men er van uit dat een vrij hoog percentage (meer dan 50%) de betaling om wat voor reden dan ook niet afmaakt, dus schrik niet direct als je veel verlopen betalingen in je shop tegenkomt.

Als je denkt dat er wellicht echt iets anders aan de hand is, mail dan gerust support@paytium.nl voor advies.

Geannuleerd / Cancelled

Na het starten van de betaling heeft de klant zelf besloten de betaling te annuleren door op de “annuleer” knop  te drukken.

Mislukt / Failed

Als een betaling de status “Mislukt” krijgt dan was er een andere reden waarom de betaling niet door kon gaan. Dit komt bijvoorbeeld voor als de bank van de klant een storing.

Uitbetaald / Paidout

Deze status vindt plaats na status “Betaald/Paid” en betekent dat het geld van de betaling inmiddels is doorgestort naar jouw rekening.

Chargeback

Deze status vindt alleen plaats bij creditcard en SEPA incasso betalingen. De status betekent dat die betaling is teruggedraaid (gestorneerd) door de consument of dat de SEPA-incasso is mislukt.

Teruggestort / Refunded

Jij hebt deze betaling via Paytium of via het Mollie dashboard teruggestort naar de klant.

iDEAL + WordPress nieuws

één email per maand • informatief • eenvoudig afmelden

Please wait...

Bedankt, je bent succesvol toegevoegd aan de nieuwsbrief!

WordPress expert

Paytium is ontwikkeld door David de Boer

Het bedrijf bekijkt de technologische ontwikkelingen vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Het accent ligt op toegankelijkheid en gebruikers mogelijkheden.

Mail gerust naar support@paytium.nl