logo
logo

Donatie knoppen en formulieren

Donatie knoppen en formulieren kunnen op verschillende manieren worden gerealiseerd. Hoe ga jij om met donatie knoppen en formulieren op je website? Of ben jij misschien nog wel op zoek naar de juiste oplossing voor deze formulieren en donatie knoppen? Paytium is een WordPress iDEAL plugin waarmee je op relatief eenvoudige wijze donatie knoppen kunt maken in WordPress. Site bezoekers kunnen die donaties afrekenen met verschillende betaalmethoden, waaronder iDEAL, Bancontact en credit card.

Wil je graag zien hoe andere mensen donaties ontvangen in hun website, lees dan de blog “iDEAL donaties ontvangen in WordPress”. Deze pagina laat zeer praktisch zien welke Paytium shortcodes je kunt gebruiken.

Installatie van de plugin voor donatie knoppen en formulieren

Natuurlijk begint het allemaal met het installeren van de plugin. Je hebt niet veel nodig om te kunnen starten met het maken van donatie knoppen en formulieren, maar de stappen overslaan is geen optie. Je moet er op de eerste plaats voor zorgen dat de plugin Paytium geïnstalleerd is. Dit kost je niet veel tijd op moeite. Daarnaast moet je zorgen dat je een account aangemaakt hebt bij Mollie. Hoe je dat doet staat beschreven in “Starten met Paytium“.

Nieuwe pagina aanmaken

Nu dat je site klaar is voor het ontvangen van betalingen, kun je de donatie knop/knop gaan toevoegen. Je kunt iDEAL knoppen en formulieren toevoegen in berichten en/of pagina’s. In deze handleiding voegen we een donatie knop toe aan een nieuwe pagina “Steun ons!”.

  1. In de WordPress admin ga naar: Pagina’s > Nieuwe pagina.
  2. Vul bij de titel bijvoorbeeld in “Steun ons!”.

Soorten donatie knoppen / formulieren

In grote lijnen zijn er vier verschillende soorten formulieren waarmee je donaties kunt ontvangen in je WordPress website:

  • Een donatie met een vast bedrag
  • Een donatie met een door de bezoeker in te vullen bedrag
  • Een ‘dropdown’ veld, waarbij de gebruiker het bedrag kiest uit een vooraf vastgelegde lijst
  • Een veld met ‘radiobuttons’. Ook nu zijn de bedragen vooraf vastgelegd, maar is de weergave anders

We beschrijven in dit artikel voorbeelden van deze vier opties. Ieder formulier is trouwens uit te breiden met extra velden. Je kunt dit benutten om bijvoorbeeld een naam of e-mailadres van de gever te vragen. Daarnaast kun je ook terugkerende donaties instellen, zie daarvoor de handleiding Recurring payments in WordPress.

Donatie knoppen / formulieren toevoegen

In je WordPress editor zie je nu een klein iDEAL knopje, waarmee je een speciale code (shortcode) kunt toevoegen. Er zijn een aantal voorbeeld codes die je kunt gebruiken.

  1. Klik op het iDEAL icoontje en in de dropdown kies “Basic product or donation, open amount”.
  2. De code voor de donatie knop is toegevoegd aan de pagina. Tip: je kunt meerdere codes per pagina plaatsen, en je kunt teksten en afbeeldingen plaatsen voor of na de code (het is uiteindelijk een gewone WordPress pagina).
  3. Neem je tijd om de toegevoegde code rustig te bekijken. Je kunt deze naar wens aanpassen.

Minimum bedrag instellen

Je kunt bij ieder formulier ook een minimum bedrag instellen, en dat raden wij zeker aan. Je hebt namelijk te maken met transactie kosten, dus je wilt eigenlijk dat mensen minimaal iets betalen zodat de donatie het wel echt “waard” is. Wij adviseren zelf een minimum van 5 euro. Natuurlijk kun je ook donatie knoppen realiseren zonder minimum bedrag. Bedenk dan wel dat je mogelijk niets overhoudt aan kleine donaties. Dit is een keuze die je altijd zelf kunt maken. Ons advies is een minimum van 5 euro, maar het blijft uiteraard slechts een advies.

Om een minimum in te stellen voeg je aan het veld waar je bedrag in staat de code minimum="5" toe.

Vanaf versie 4.1.4 is het nu mogelijk om een minimum bedrag toe te voegen aan een veld waar het bedrag staat met gebruik van short-code: [paytium_total]
Om een minimum in te stellen voeg je aan het veld waar je totaal bedrag in staat [paytium_total]
Voorbeeld: [paytium_total label="Bedrag" **minimum="40"** /]

Donatie, met open bedrag

Tijdens deze instructie kiezen we voor “Basic product or donation, open amount”. Met dit voorbeeld krijgen mensen de mogelijkheid om zelf een bedrag in te voeren die ze dan afrekenen. Onderstaand een voorbeeld van die code (die je ook kunt koperen vanaf deze website naar een bericht of pagina op jouw WordPress website).

Code

[paytium name="Formulier naam" description="Donatie" button_label="Doneren"]
[paytium_field type="open" label="Donatie bedrag:" default="25" /]
[/paytium]

Resultaat

Donatie, met vast bedrag

Als je wilt dat mensen niet zelf een bedrag kunnen ingeven, kies dan voor “Basic product, static amount”. Onderstaand voorbeeld laat dat zien.

Code

[paytium name="Formulier naam" description="Donatie" amount="25" button_label="Nu €25 doneren"]
[/paytium]

Resultaat

Een dropdown veld, met vooraf bepaalde bedragen

De “NU KOPEN” tekst op de knop kun je wijzigen door in de shortcode bij button_label=”Nu kopen” bijvoorbeeld “Nu doneren” in te vullen.

Tip: voor een formulier met een product dat meerdere keren besteld kan worden zie “Aantallen per veld“.

Code

[paytium name="Formulier naam" description="Product naam of omschrijving" button_label="Nu kopen"]
[paytium_field type="dropdown" label="Opties" options="9,95/19,95/29,95" options_are_amounts="true" /]
[paytium_total label="Bedrag" /]
[/paytium]

Resultaat

Een veld met radiobuttons, met vooraf bepaalde bedragen

De functie van deze code is hetzelfde als die van de dropdown, de bedragen worden alleen op een andere manier gepresenteerd. De “NU KOPEN” tekst op de knop kun je wijzigen door in de shortcode bij button_label=”Nu kopen” bijvoorbeeld “Nu doneren” in te vullen.

Tip: voor een formulier met een product dat meerdere keren besteld kan worden zie “Aantallen per veld“.

Code

[paytium name="Formulier naam" description="Product naam of omschrijving" button_label="Nu kopen"]
[paytium_field type="radio" label="Opties" options="9,95/19,95/29,95" options_are_amounts="true" /]
[paytium_total label="Bedrag" /]
[/paytium]

Resultaat


Donatie knoppen en formulieren zoals jij het wilt

Met Paytium is het niet alleen heel eenvoudig om donatie knoppen en formulieren te maken. Het is ook makkelijk om deze helemaal naar wens te maken. Bovenstaand hebben wij de basis opties met je doorgenomen, maar er zijn nog veel meer keuzes die jij kunt maken om het formulier ‘eigen’ te maken. Voor organisaties kan het belangrijk zijn om een donatie knop of een formulier af te stemmen op de doelgroep. Het kan ook zijn dat je deze wilt personaliseren, bijvoorbeeld wanneer je een button wilt toevoegen aan een mail. Met Paytium kan het allemaal.

Door de grote hoeveelheid mogelijkheden wordt er vaak al snel gedacht dat Paytium dan vast heel complex is. Gelukkig kunnen wij je hierin zeker geruststellen. Wij hebben onze plugin zo eenvoudig mogelijk gehouden. Dit betekent dat het voor iedereen – ook voor mensen zonder ervaring of specifieke kennis – in staat is om donatie knoppen en formulieren op maat te maken met behulp van de software. Wil je eerst zekerheid voordat je ergens mee aan de slag gaat? Ook dat begrijpen wij zeker. Daarom is er de mogelijkheid om Paytium gratis uit te proberen. Heb je voldoende aan de gratis versie? Dan blijft Paytium gratis. Je hebt wel altijd de mogelijkheid om te upgraden naar een betaalde versie.

Vrij en Open bedrag? Hoe doe ik dat?

Stelling:
Ik wil in mijn formulier de optie bieden om zowel een vooraf ingesteld bedrag te selecteren via bijvoorbeeld radiobuttons (vast bedrag) of om zelf een bedrag (open bedrag) in te laten vullen waarbij je ook een minimale bedrag wilt instellen. Hoe doe ik dat?

* Voor een Eenvoudig product of dienst, met vast bedrag
Code is

[paytium name="Formulier naam" description="Product naam"
amount="19,95" button_label="Nu kopen"]
[paytium_total label="Bedrag" /]
[/paytium]

Met als resultaat:

* Voor Eenvoudig product of dienst, met “vrij” bedrag
Code is:

[paytium name="Formulier naam" description="Betaling"
button_label="Betalen"]
[paytium_field type="open" label="Gewenst bedrag:" default="25" /]
[/paytium]

* Gaat het om een donatie, met “vrij” bedrag met een minimale donatiebedrag in verband met transactie- en/of administratiekosten?
Code is:
[paytium name="Formulier naam" description="Donatie"
button_label="Doneren"]
[paytium_field type="open" label="Donatie bedrag:" default="25" /]
[/paytium]

Met als resultaat:

* Een voorbeeld code van een simpel bestelformulier inclusief interval, options, gewenst open bedrag en een minimale bedrag:

[paytium name="Formulier naam" description="Betaling"]
[paytium_subscription interval_label="Kiezen" interval="once" times="" interval_options="once, 3 months, 6 months, 12 months" /]
[paytium_field type="radio" label="product naam keuze bedrag" options="25/50/100/gewenst bedrag" options_are_amounts="true" /]
[paytium_field type="open" /]
[paytium_field type="firstname" label="Voornaam" required="true" /]
[paytium_field type="lastname" label="Achternaam" required="true" /]
[paytium_field type="email" label="E-mailadres" required="true" /]
[paytium_field type="text" label="Telefoonnummer (optioneel)" required="false" /]
[paytium_total label="bedrag" minimum="25" /]
[paytium_button label="Betaling" /]
[/paytium]

Andere voorbeelden zijn -> Dropdowns of Radiobuttons met meerdere bedragen, Producten met aantal-veld, een product met aantal of product met meerdere aantallen , meerdere bedragen optellen en meer.
Tip: lees ook ‘Veld met een default te vullen verplicht of niet verplicht?

Totaal bedrag of aantal tonen met

Vanaf Paytium 3.1.3.

Bij donaties en crowdfunding wil je misschien ook tonen hoeveel betalingen en voor welk totaal bedrag er gedoneerd is. Dat kan met de [paytium_show /] shortcode. De code toont heel simpel een totaal bedrag, bijvoorbeeld €50,00 of een aantal, bijvoorbeeld 199, waar dan ook op je website. Je kunt de tekst zelf opmaken en bijvoorbeeld gebruiken in een grote titel op je pagina, of juist heel klein in je footer.

In de [paytium_show /] shortcode geef je eerst aan of je het totale bedrag of het totaal aantal betalingen/donaties wilt tonen met amount of quantity.

Daarnaast geef je een type aan, waarop je wilt zoeken. Je kunt kiezen uit description, waarbij de shortcode gaat zoeken naar betalingen met (een gedeelte van) de description die je bij id invult.

Je kunt ook kiezen voor source waarbij de shortcode zoekt naar alle betalingen die gestart zijn vanaf de pagina met dat nummer. De pagina nummers van een post/pagina kun je in WordPress zelf achterhalen.

Als laatste kun je bij type ook kiezen voor crowdfunding, als je tenminste van crowdfunding in Paytium gebruik hebt gemaakt.

Totaal bedrag donaties per description

[paytium_show amount type="description" id="Donaties voor XYZ" /]

Totaal aantal donaties per description

[paytium_show quantity type="description" id="Donaties voor XYZ" /]

Totaal bedrag donaties per source/pagina

[paytium_show amount type="source" id="1895" /]

Totaal aantal donaties per source/pagina

[paytium_show quantity type="source" id="1895" /]

Totaal aantal donaties per crowdfunding ID

[paytium_show quantity type="crowdfunding" id="crowdid1" /]

Totaal bedrag donaties per crowdfunding ID

[paytium_show amount type="crowdfunding" id="crowdid1" /]


Kom je er toch niet helemaal uit?

Paytium is bijzonder gebruiksvriendelijk. Een kind kan de was doen! Mocht het zijn dat je bij de donatie knoppen of formulieren ergens vastloopt, geen paniek, mail ons je vraag en stuur dan precies waar je tegenaan loopt naar support@paytium.nl, dan helpen we je verder.

iDEAL + WordPress nieuws

één email per maand • informatief • eenvoudig afmelden

Please wait...

Bedankt, je bent succesvol toegevoegd aan de nieuwsbrief!

WordPress expert

Paytium is ontwikkeld door David de Boer

Het bedrijf bekijkt de technologische ontwikkelingen vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Het accent ligt op toegankelijkheid en gebruikers mogelijkheden.

Mail gerust naar support@paytium.nl