logo
logo

Recurring payments

Met Paytium kun je eenvoudig beginnen met het ontvangen van automatisch terugkerende betalingen in WordPress, ook wel recurring payments, voor bijvoorbeeld lidmaatschappen en abonnementen.

De eerste betaling betaalt jou klant met bijvoorbeeld iDEAL, MisterCash of creditcard. Iedere herhaalbetaling daarna vindt dan automatisch plaats op het door jou vooraf ingestelde interval, bijvoorbeeld twee-wekelijks, maandelijks of jaarlijks. Mollie gebruikt automatisch de beste betaalmethode voor de herhaalbetalingen: automatische incasso (SEPA Direct Debit) of creditcard. Die inkomsten verschijnen zonder tussenkomst van jou of jouw klant in je Mollie dashboard.

Tevreden gebruikers van Paytium hebben periodieke betalingen in WordPress al ingezet voor:

 • periodieke donaties voor goede doelen
 • betaling voor lidmaatschappen (memberships) van voetbalverenigingen of tijdschriften
 • abonnementsgelden (subscriptions) op diensten zoals WordPress onderhoud

Hou er rekening mee dat Mollie SEPA Direct debit alleen gebruikt in combinatie met periodieke betalingen. Dus SEPA Direct Debit kan niet gebruikt worden voor een eerste betalingen of eenmalige betalingen.

Belangrijke tip

Het is belangrijk om vooraf toestemming te vragen voor de automatisch periodieke afschrijvingen, en om je klant tevreden te houden over jou product/dienst. Jouw klanten kunnen namelijk een automatische incasso op verschillende manieren terugboeken: tot bijna 60 dagen via hun bank en tot 13 maanden met een “Melding Onterechte Incasso”.

Aan de slag

 1. Installeer eerst de Paytium plugin.
 2. Activeer in je Mollie Dashboard de betaalmethoden minimaal SEPA Direct Debit (SEPA-incasso) en eventueel ook Credit Card.
 3. Om een terugkerende betaling te “maken” moet jouw klant een “eerste” betaling plaatsen, waarmee hij eigenlijk toestemming geeft voor de terugkerende betaling (vraag duidelijk op je website om die toestemming!). Die eerste betaling wordt aangemaakt door Paytium, met bijvoorbeeld de onderstaande code. Als je deze knipt en plakt naar je website, zou het meteen moeten werken.

[paytium name="Formulier naam" description="Abonnement voor product of dienst" button_label="Aanmelden"]
[paytium_subscription interval="7 days" times="10" /]
[paytium_field type="name" label="Volledige naam" /]
[paytium_field type="email" label="Email" required="true" /]
[paytium_field type="label" label="Subscription €99" amount="99" /]
[/paytium]

De bovenstaande code zorgt ervoor dat er na de eerste betaling, nog maximaal 10 keer om de 7 dagen een automatische betaling van €99 plaatsvindt. Als je meer vrijheid nodig hebt qua bedragen, bekijk dan ook de handleiding Flexibele bedragen.

Interval & times

Als je recurring payments wilt ontvangen in WordPress met Paytium moet je twee zaken op orde hebben:

 • wanneer wil je incasseren, dit noemen we in de code interval
 • hoe vaak in totaal wil je incasseren, dit noemen we in de code times

Het interval kun je ingeven in days, weeks, months. Als je bijvoorbeeld wilt dat er wekelijks geïncasseerd wordt, vul je bij interval in 7 days. Als je wilt dat er maandelijks geïncasseerd wordt, dan vul je in 1 month. Als je jaarlijks wilt incasseren vul je 12 months in en niet 1 year.

Met times stel je in hoe vaak je wilt incasseren. Als je 10 wilt incasseren (na de eerste betaling) vul je dus in  times="10". Als je doorlopend wilt blijven incasseren, bijvoorbeeld tot de klant opzegt, dan laat je times leeg: times="".

Afwijkende eerste betaling

Deze mogelijkheid is beschikbaar vanaf Paytium 2.1. Het is mogelijk om bij de eerste betaling een afwijkend bedrag te hanteren. Jouw klant betaalt dan een lager of hoger bedrag, afhankelijk van jou instelling. Om een afwijkende eerste betaling in te stellen voeg je aan de [paytium_subscription /] shortcode de parameter first_payment="4,99" toe. In onderstaand voorbeeld zal de klant dan eerst een betaling van €4,99 plaatsen, en bij de eerst volgende incasso zal het “totale” incasso bedrag geincasseerd worden. In onderstaand voorbeeld is dat €99.

[paytium name="Formulier naam" description="Abonnement voor product of dienst" button_label="Aanmelden"]
[paytium_subscription interval="7 days" times="10" first_payment="4,99" /]
[paytium_field type="name" label="Volledige naam" /]
[paytium_field type="email" label="Email" required="true" /]
[paytium_field type="label" label="Subscription €99" amount="99" /]
[paytium_total label="Weekly payment" /]
[/paytium]


Verplichte velden

Om terugkerende betalingen te ontvangen met een Paytium formulier gebruik je de code [paytium_subscription /]. Daarnaast is het verplicht om een veld van het type name en email te hebben. Lees hier meer over extra velden. Je mag ook andere extra velden toevoegen.

Wat de nama van de klant betreft: je mag ook een veld type firstname en lastname gebruiken in plaats van alleen name, dan zal Paytium voor Mollie de velden voor Voornaam en Achternaam automatisch samenvoegen.

Periodieke betalingen testen

Als je Paytium instelt op Test Mode in Paytium > Instellingen en een betaling doet met credit card dan kun je ook (gratis) testen. De site moet dan wel in test blijven gedurende de test. Je kunt de code van je formulier dan tijdelijk instellen op 1 days zodat je sneller een periodieke betaling ziet verschijnen in Paytium.

Abonnementen beheren

Als de eerste betaling geslaagd is, wordt bij Mollie een abonnement aangemaakt. Dat abonnement wordt door Mollie “verwerkt” en Mollie zal dus ook ervoor zorgen dat de herhaalbetalingen op tijd verwerkt worden. En dat is een voordeel (vind ik) ten opzichte van bijvoorbeeld abonnementen in WooCommerce Subscriptions. Bij de abonnementen in Paytium zullen de herhaalbetalingen altijd verwerkt worden, ook als jouw website bijvoorbeeld offline is of een storing heeft.

Abonnementen beheren, voorbeeld van status icoontje

Betalingen die bij een abonnement horen, krijgen in Paytium een speciaal icoontje: . Dat icoontje kan vier kleuren hebben:

 • Oranje – eerste betaling voor abonnement, aanmaken nog niet gelukt (betaling is waarschijnlijk open en nog niet voltooid)
 • Groen – eerste betaling voor abonnement en aanmaken abonnement gelukt
 • Rood – eerste betaling voor abonnement, aanmaken abonnement mislukt
 • Blauw – herhaalbetaling voor bestaand abonnement

Mollie zal de herhaalbetalingen voor abonnementen dus automatisch verwerken, en als de betaling daarvan slaagt, roepen ze de website/Paytium aan. Paytium zal zo’n betaling dan registreren bij Paytium > Betalingen, met het blauwe icoontje voor abonnmenten.

Individueel abonnement bekijken en stopzetten.

Alle betalingen die bij een abonnement horen krijgen automatisch een nieuwe metabox “Abonnement gegevens” als je de betaling zelf (individueel) opent, waarin alle gegevens van dat abonnement zichtbaar zijn. Ook vind je hier een knop “Abonnement stopzetten” waarmee je het abonnement stop kan zetten. Er zullen dan geen nieuwe herhaalbetalingen meer plaatsvinden. Je kunt een abonnement helaas (nog niet) niet stopzetten vanuit de Mollie Dashboard, dat kan alleen in Paytium. Alle gegevens van een abonnement blijven bewaard, ook als je die stop zet.

iDEAL + WordPress nieuws

één email per maand • informatief • eenvoudig afmelden

Please wait...

Bedankt, je bent succesvol toegevoegd aan de nieuwsbrief!

WordPress expert

Paytium is een project van WordPress expert David de Boer, iDEAL specialist sinds 2008.

Mail gerust naar david@paytium.nl