Waarom en hoe je verschillende formulieren gebruikt
In sommige gevallen lukt het niet om al jouw wensen in één formulier te verwerken. In dat geval is het handiger om meerdere formulieren te gebruiken.
Ter illustratie twee voorbeelden waarbij dit handig is:
- Een stichting wil zowel anonieme donaties ontvangen (zonder naam of e-mail van de donateur) als donaties waarbij donateurs een e-mail adres invoeren voor de nieuwsbrief. Hiervoor gebruikt de stichting twee formulieren, één met alleen bedrag, en één met een bedrag en een email veld.
- Een ondernemer verkoopt een product dat in een keer afgerekend kan worden, of in vier termijnen. De ondernemer gebruikt twee formulieren, één met een enkele betaling, en één die gebruik maakt van periodieke betalingen voor de termijnen.
Natuurlijk is het mogelijk dat je meer dan twee formulieren gebruikt, als dat in jouw geval nodig is, dit zijn slechts voorbeelden. Hoewel het eerst voorbeeld over een stichting gaat, en het tweede voorbeeld over een ondernemer, komt de oplossing op hetzelfde neer (gebruik meerdere formulieren) en is deze handleiding ook op alle situaties van toepassing.
Meerdere formulieren op een pagina
Als je in totaal twee of drie formulieren wilt gebruiken, is het wellicht nog het meest eenvoudige om die twee formulieren in een pagina of bericht (in WordPress) te plaatsen. Dat ziet er zo uit.
Jouw website bezoeker ziet dan op een pagina beide formulieren. Je kunt dit doen door de Paytium shortcodes van die formulieren samen op die WordPress pagina of bericht te plakken.
Wij willen je wel waarschuwen, dat dit voor minder ervaren internet gebruikers overweldigend kan zijn. Misschien denkt de minder ervaren internet gebruiker dat het om een formulier gaat? Als je meerdere formulieren op een pagina plaatst, adviseren wij je daarom om voldoende (wit)ruimte tussen beide formulieren te gebruiken en met tekst duidelijk te maken dat het om verschillende formulieren gaat, zoals wij dat in bovenstaande afbeelding hebben gedaan.
Meerdere formulieren op één pagina met tabs
Om je pagina minimalistisch te houden kun je de meerdere formulieren ook “verstoppen” door tab-bladen te gebruiken. Als je een page builder gebruikt zoals Beaver Builder of Elementor, dan kun je daarvan de tab-bladen gebruiken. Je plaatst de Paytium shortcodes van je formulier dan in de aparte velden voor de tabs en geeft de tabs een duidelijk naam, bijvoorbeeld “In een keer betalen” en “In termijnen betalen”.
Als je geen page builder gebruikt, adviseer wij de plugin Tabby Responsive Tabs. Dit is een hele simpele plugin waarmee je met eenvoudige shortcodes de tabs kunt maken
Als je jouw formulieren tussen die codes plaatst, wordt het geheel netjes getoond in tabs aan jouw website bezoeker.
Meerdere formulieren met meerdere pagina’s
Als je het nog netter wilt doen, of meer dan drie formulieren hebt, kun je de formulieren ook verdelen over verschillende pagina’s. Raadpleeg screenshot hoe het eruit kan zien. Iedere blauwe knop “MEER LEZEN” gaat naar een ander formulier.
Om dit voor elkaar te krijgen maak je een aantal pagina’s aan in WordPress via de WordPress admin > Pagina’s > Nieuwe pagina.
- Allereerst maak je de hoofdpagina. Die kun je bijvoorbeeld Doneren, Afrekenen of Bestellen noemen.
- Daarna maak je per formulier één pagina aan, en die koppel je bij “Pagina-attributen” aan de hoofdpagina. In onderstaand schermafbeelding is de hoofdpagina “Afrekenen”.
- In deze nieuwe pagina plak je vervolgens de shortcode van je Paytium formulier.
- Stap 2 en 3 herhaal je voor al jouw formulieren.
- Als je voor al jouw formulieren een pagina hebt gemaakt kun je vervolgens in de hoofdpagina links toevoegen naar de subpagina’s. Dit kan op verschillende manieren, kies vooral de methode waar jij je het beste bij voelt.
- De links kun je zelf aanmaken, met tekst, via de WordPress editor. Zoals je een normale link maakt.
- Je kunt de links aanmaken met je Page Builder (als je die gebruikt).
- Je kunt gebruik maken van een plugin zoals Page-list. Het mooie aan Page-list, is dat je met de shortcode in je hoofdpagina “Afrekenen” automatisch een altijd actueel lijstje hebt van alle subpagina’s., ook als je een subpagina toevoegt of verwijdert.