logo
logo

Zapier

Paytium Pro kan ook gekoppeld worden aan Zapier.com, en via Zapier aan meer dan 1500 andere apps. Zo kun je Paytium koppelen aan Slack, MoneyBird, Excel en noem maar op.

Waarom zie ik Paytium niet staan als ik op Zapier.com zoek?

Als je op Zapier.com zoekt tussen de apps dan zie je Paytium niet staan. Dat klopt. En toch is er een integratie tussen Paytium en Zapier.

De hoofdreden waarom Paytium niet tussen de apps staat is omdat Zapier zo hard is gegroeid dat ze strengere eisen zijn gaan stellen aan apps die getoond willen worden op Zapier.com. Ze konden de enorme hoeveelheid nieuwe apps namelijk niet bijbenen (die moeten allemaal met grote zorg aan de website toegevoerd worden natuurlijk, en ze willen dan ook graag een nieuwsbrief sturen aan hun gebruikers etc).

Een eis bijvoorbeeld is dat bij voorbaat al tientallen gebruikers van die app gebruik moeten maken. En omdat de integratie tussen Zapier en Paytium nog zo nieuw is (minder dan zes maandjes jong), zijn er nog geen tientallen gebruikers (het gaat wel de goede kant op). Daarom kun je Paytium en Zapier wel met elkaar koppelen, maar zie je Paytium niet op Zapier.com tussen de apps staan.

Zorgvuldig omgaan met tags en formulier informatie

Tags kunnen gebruikt worden voor het tonen van informatie uit Paytium formulier-velden in emails (Paytium > Emails) en facturen (Paytium > Instellingen > Facturen). Een tag ziet er bijvoorbeeld zo uit: {pt-field-text-1}. Tags worden nu dynamisch per formulier aangemaakt, dat betekent het volgende.

 • Als je de volgorde van velden aanpast in je formulier, is de tag misschien aangepast en zal die tag niet meer de gewenste informatie in een email of factuur tonen. Als je velden verwijdert of toevoegt, of de volgorde van velden aanpast, moet je dus je emails en factuur template nakijken en wellicht ook aanpassen.
 • Als je meerdere formulieren hebt, dan kan een tag in een email of factuur voor een bepaald formulier geen of andere informatie tonen als de email of factuur gebruikt wordt voor een ander formulier.

De oplossing voor emails, is om specifieke emails per formulier te gebruiken. De oplossing voor facturen, is om in ieder formulier de NAW gegevens die je nodig hebt voor de facturen, bovenaan het formulier te zetten en om maar één formulier per pagina in WordPress te hebben.

Dit is niet echt logisch of gebruiksvriendelijk, en dat vinden wij heel jammer. Om dit op te lossen zijn wij bezig met een form builder. Dit is grafische formulier bouwer voor Paytium, zodat je straks formulieren kan bouwen zonder shortcodes. Dan zijn dit soort foutjes en problemen verleden tijd!

Hoe koppel ik Paytium en Zapier aan elkaar?

Paytium maakt voor de Zapier integratie gebruik van de zogenaamde “webhook”. Daarvoor moet je eenmalig die webhook aanvragen bij Zapier, en die knippen/plakken naar Paytium. Doe dat volgens het onderstaande stappenplan, en dan lukt het je vast.

Let op: voordat je begint moet je al een Paytium formulier op je website hebben staan, want die heb je straks nodig om te testen. Het mag ook een tijdelijk en nep formulier zijn, en Paytium mag in de test modus staan.

Let op: als je de Zapier integratie gaat gebruiken, laat ons dit alsjeblieft weten! Wij moeten bijhouden hoeveel mensen de integratie gebruiken zodat Paytium ook vindbaar wordt als je op Zapier.com zoekt naar apps.

Nieuwe zapp aanmaken

 • Login op Zapier.com
 • Maak een nieuwe Zap aan door bijvoorbeeld rechtsboven op de oranje knop “Make a Zap!” te klikken
 • Je komt nu in een speciaal overzicht waar je een Zapp kunt maken, als het goed is ben je bij de eerste stap “Trigger”
 • Bij “Choose a Trigger App”, zoek je en selecteer je “Webhooks” en klik op “Save + Continue”.
 • Selecteer nu “Catch Hook” en klik op “Save + Continue”.
 • De volgende optie “Pick off a Child Key” mag je leeg laten, klik op “Continue”.
 • Je bent nu bij stap “Test Webhooks by Zapier” en daar staat je webhook URL.
 • Kopieer de webhook URL. Laat deze pagina openstaan (je komt straks terug)!

Zapier webhook in Paytium instellen

 • Open een nieuw tabblad in je browser en login op jouw website (waar Paytium geïnstalleerd staat)
 • Ga naar Paytium > Instellingen > Zapier en plak de webhook URL bij Paytium.
 • Vink “Enable integration” aan in Paytium.
 • Klik daarna op “Wijzigingen opslaan”.

Je kunt ervoor kiezen om niet bij alle betalingen de webhook van Zapier aan te roepen, maar bijvoorbeeld alleen bij betalingen die status “Betaald” krijgen. Als je dat doet, scheelt het weer een stap in je “zapp”.

Webhook testen bij Zapier

 • Ga terug naar de openstaande pagina bij Zapier en klik op “Ok, I did this”.
 • Zapier gaat nu “luisteren” of er echt informatie binnenkomt op die webhook. Daarvoor moet jij nu een nep betaling plaatsen met het Paytium formulier dat op jou website staat.
 • Als de betaling is ontvangen zie je bij Zapier staan “Test Successful!”. Klik op “Continue”.

De echte zap maken

Nu ga je eindelijk naar het leukste deel “Action”, het koppelen van acties aan de informatie uit Paytium.

Het gaat je enorm helpen als je nu op de website van Zapier de integratie zoekt die je wilt maken met Paytium. Zoek bijvoorbeeld in die lijst naar “Contant Contact” of “MoneyBird” en lees die pagina door.

Het correct doorlopen en instellen van Zapier is soms wat uitdagend. Besteed er rustig wat tijd aan, en neem vooral contact met Zapier support op als het niet direct lukt. Ze hebben erg goede ondersteuning en staan echt te springen om je te helpen!

iDEAL + WordPress nieuws

één email per maand • informatief • eenvoudig afmelden

Please wait...

Bedankt, je bent succesvol toegevoegd aan de nieuwsbrief!

WordPress expert

Paytium is ontwikkeld door David de Boer

Het bedrijf bekijkt de technologische ontwikkelingen vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Het accent ligt op toegankelijkheid en gebruikers mogelijkheden.

Mail gerust naar support@paytium.nl