logo
logo
 • Home
 • Blog
 • Membership website maken met WordPress, Paytium en iDEAL

Membership website maken met WordPress, Paytium en iDEAL

Een membership website is een website voor leden. Je verbergt waardevolle content en deze content wordt pas zichtbaar als iemand lid geworden is. “Content” is een Engels woord en het betekent “inhoud”. Als we het over je website hebben dan betekent content dus gewoon: alle inhoud op je website, dus teksten, maar ook video’s, bestanden, foto’s en dergelijke.

Betaalde content afschermen

Het afschermen van waardevolle content tot er betaald is, is de kern van de zaak als het gaat om membership platforms.

Een lid of member is iemand die betaalt om de content te mogen zien. Dat kan om een eenmalige betaling gaan. Maar het kan ook om terugkerende betalingen gaan. En dat kan een interessante bron van inkomsten zijn. Lid worden doet natuurlijk niet iedereen. Dat doen mensen omdat ze inzien dat de content waardevol voor ze is. Een membership site is hierdoor speciaal voor een specifieke doelgroep. De content is juist voor die doelgroep interessant, terwijl anderen er weinig tot niets aan hebben en dus ook niet zullen willen betalen om toegang te krijgen.

Kun je zomaar een membership site beginnen?

Je begint een membership site omdat je betalingen wilt ontvangen voor je content. Dat kan alleen als een inschrijving hebt bij de Kamer van Koophandel. Om iDEAL betalingen te ontvangen is het verplicht, vanuit de Nederlandsche Bank, om een KvK nummer te hebben. Een KvK nummer is een nummer van de Kamer van Koophandel. Om een geslaagde membership project op te zetten, heb je dit dus nodig.

En een payment service provider zoals Mollie zal daar dan ook zeker om vragen. Dit kan een KvK nummer van een eenmanszaak zijn en je kunt het tergen een eenmalige vergoeding aanvragen bij de Kamer van Koophandel.

Membership website beginnen

Als je een membership website wilt beginnen dan heb je dus nodig:

 • Uitstekende content. Die content moet zo goed zijn dan mensen bereid zijn er voor te betalen en daar mogen ze achteraf geen spijt van krijgen.
 • Een KvK nummer en account bij een “payment provider” voor de betalingen
 • En een plugin die de aanmelding en de betaling kan afhandelen én die de content verbergt tot er betaald is, zoals Paytium.

Maak eerst uitstekende content

Het succes van een membership site staat en valt met de kwaliteit van de content.

Verborgen content is content die mensen pas zien als ze toegang gekocht hebben. Als de content dan tegenvalt, dan kun je erop rekenen dat mensen hun abonnement direct weer opzeggen. Maar dat niet alleen: ze kunnen er ook over gaan praten dat de kwaliteit van je content tegenvalt. En als ze dat doen, dan wordt het steeds moeilijker om leden voor je membership site te krijgen.

Zorg daarom dat je pas toegang tot je membership site gaat verkopen als je echt zeker bent van de kwaliteit van je content.

Welke content plaats je op een membership site?

Op een membership site kunt allerlei soorten content plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een cursus met tekst. Of denk aan een membership site met vakkennis voor je vakbroeders en -zusters in de vorm van columns en video’s.

Membership site met WordPress theme of plugin?

Een membership site kun je maken met een WordPress theme of met een WordPress plugin. Het maakt natuurlijk verschil wat je kiest. Als je kiest voor een plugin dan hoef je niets te veranderen aan het theme dat je nu gebruikt. Kies je voor een theme, dan moet je een nieuw theme op je website zetten. En als je dan ooit een ander theme wilt, dan heb je natuurlijk een flink probleem. Lees daar in dit artikel meer over. 

Membership site met Paytium

Met een mooie minimalistische plugin zoals Paytium, die je gebruikt voor de memberships, ben je volledig vrij in het gebruik van het theme die bij jouw website hoort. Je kunt ook een ander theme gaan gebruiken, want Paytium zorgt ervoor dat het membership deel blijft functioneren, ongeacht het theme.

Andere membership WordPress plugins zoals MemberPress, Restrict Content Pro, Membership 2, Event Espresso en s2Member hebben voordelen en nadelen. Enkele nadelen ten opzichte van Paytium:

 • Ze zijn groot en log, hebben zoveel toeters en bellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
 • Ze hebben dure add-ons (uitbreidingen) waar je waarschijnlijk meerdere van nodig hebt
 • Geen ingebouwde iDEAL of Mollie integratie of dit is een betaalde uitbreiding
 • Geen Nederlandse ondersteuning

Paytium is één van de plugins waarmee je een WordPress membership site kunt maken. Het is niet de enige plugin waarmee dit kan, maar het is wel de makkelijkste en goedkoopste plugin die alle aspecten van een membership kan hanteren en rekening houdt met jouw Nederlandse wensen.

In drie klikken Paytium installeren?

Vul de URL van je WordPress website hier in om Paytium te installeren vanaf WordPress.org.

En mail gerust naar support@paytium.nl als je vragen hebt!

Betaalmethodes: iDEAL, Bancontact en meer

Met Paytium kunnen je klanten gewoon met iDEAL of Bancontact betalen. Paytium ondersteunt ook andere betaalmethoden zoals bijvoorbeeld PayPal of een creditcard. Maar juist iDEAL en Bancontact zijn belangrijk als je Nederlandse of Belgische klanten hebt. Met Paytium hoef je je hier geen zorgen over te maken. Als je Paytium gebruikt kunnen je klanten soepel en gestroomlijnd betalen met iDEAL, Bancontact of welk betaalmiddel ze maar willen.

Voordelen van membership site met Paytium

 • Standaard ondersteuning voor Nederlandse betaaldienstverlener Mollie.
 • Ondersteuning voor Nederlandse, Belgische en andere Europese betaalmethoden.
 • Membership functionaliteit zoals het tonen van doel en voortgang van betalingen zit standaard in de gratis versie van Paytium.
 • Geen ingewikkelde integraties met extra iDEAL plugins en add-ons, Paytium is een alles-in-een plugin.
 • Ondersteuning per email in het Nederlands.

Membership platform met automatische incasso

Daarnaast heeft Paytium iets leuks dat andere membership platforms niet hebben. Paytium is een heel eenvoudige plugin en regelt de automatische incasso’s niet zelf. Dat Paytium de incasso’s niet zelf regelt is gunstig voor jou.

 • Met de plugin zet je een formulier op je website
 • Als mensen inschrijven stuurt Paytium de gegeven naar Mollie
 • Mollie regelt de automatische incasso’s

Nu denk je misschien: “ja en?”. Maar realiseer je wat dit betekent. Als de automatische incasso’s op je website geregeld worden, dan heeft dit als consequentie dat er niet geïncasseerd wordt als er op het incassomoment een storing op je website is.

Maar als de incasso’s bij Mollie geregeld worden, dan wordt er altijd geïncasseerd. En zeg nou zelf, dat is toch wel een geruststellend idee.

Natuurlijk kun je wel alle informatie over alle betalingen op je website zien, en komen ook de automatische incasso’s hier binnen. Maar Mollie zelf zorgt ervoor dat de automatische betalingen stabiel verlopen.

Paytium en memberships

Even kort samengevat. Paytium biedt:

 • Standaard ondersteuning voor Nederlandse betaaldienstverlener Mollie
 • Ondersteuning voor Nederlandse, Belgische en andere Europese betaalmethoden
 • Membership functionaliteit zoals tonen van doel en voortgang, ook als je de gratis versie van Paytium gebruikt.
 • Geen ingewikkelde integraties met extra iDEAL plugins en add-ons, want Paytium is een all-in-one plugin
 • Nederlandse ondersteuning per email
 • En automatische incasso’s die ook geïncasseerd worden als je website een storing heeft.

WooCommerce biedt dat niet. Als je WooCommerce kiest voor je membership site dan ben je ten eerste jaarlijks een behoorlijk bedrag kwijt aan uitbreidingen die de automatische incasso mogelijk moeten maken. Op dit moment zijn dat WooCommerce Subscriptions voor $199 en WooCommcere Memberships voor $149 per jaar.

Maar daarnaast biedt WooCommerce geen garantie dat die automatische betaling ook werkelijk plaats zal vinden. Meestal gaat het wel goed natuurlijk, maar iedere storing op de website kan als gevolg hebben dat jouw inkomstenstroom stokt.

Paytium: simpel maar effectief

Bekijk eens hoe eenvoudig je content kunt afschermen met Paytium. Hier kun je een code zien die eigenlijk vanzelf spreekt. Deze code plaats je tussen je bestaande teksten in je WordPress posts en pagina’s.

Je kunt deze informatie niet bekijken

Hierboven staat een code die regelt dat mensen eerst moeten betalen en dan pas je content mogen zien. En als ze betaald hebben mogen ze daarna altijd kijken.

Misschien wil je dat niet, misschien wil dat ze iedere maand opnieuw betalen en een actief abonnement hebben. Ook dat kan, daar is een andere code voor die net zo simpel is. Met deze code mogen alleen mensen die een actief abonnement hebben je content zien.

Je kunt deze informatie niet bekijken

Je hoeft dus eigenlijk niets te weten of te kunnen, je hebt ook geen techneut nodig om de plugin te configureren, je blijft gewoon baas op eigen website. Het enige wat je hoeft te kunnen is kopieren en plakken en je eigen teksten neerzetten.

Zo kun je mensen toegang geven tot een complete cursus, of tot een betaald e-book, een betaalde video of noem maar op. Je zet het tussen de codes en klaar ben je.

Geautomatiseerde membership site

Als je een membership site hebt is het natuurlijk het handigste als je alles automatiseert. Dat kan met Paytium Plus, Pro en Premium.

Als je één van deze versies gebruikt kun je niet alleen content afschermen waar mensen voor moeten betalen. Je kunt daarnaast je klanten ook volautomatisch een factuur uitreiken en je kunt hun e-mailadres naar je mailinglijst sturen.

Je hoeft dan dus echt niets anders meer te doen dan zorgen voor uitstekende content. De rest gaat dan helemaal vanzelf.

Prefix

Paytium gratis uitproberen?

Met de uitgebreide gratis versie van Paytium kun je vandaag al test betalingen ontvangen.

Reacties (2)

 • Avatar

  Michel

  |

  Hoi,

  Ik sta momenteel op het punt om te beginnen aan het vernieuwen van de website https://www.pgknet.nl/wp_NG/. Deze maakt momenteel gebruik van een civiCrm database voor de ledenadministratie en ook voor betaalde events.

  Mijn vraag is of paytium ook handig gecombineerd kan worden met een eventcalendar en event subscriptions.

  Met vriendelijke groet,

  Michel ter Stege

  Reply

  • Avatar

   David

   |

   Hoi Michel

   Het hangt er een beetje van af welke eventcalendar. JE kunt Paytium min of meer wel integreren met andere software, maar dan moet je vaak kunnen programmeren. Zie “Kan ik na een betaling mijn eigen code ‘draaien’?” en “Paytium integreren met andere plugins of software” op https://www.paytium.nl/handleiding/veelgestelde-vragen/

   Vriendelijke groet
   David

   Reply

Laat een reactie achter

Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

iDEAL + WordPress nieuws

één email per maand • informatief • eenvoudig afmelden

Please wait...

Bedankt, je bent succesvol toegevoegd aan de nieuwsbrief!

WordPress expert

Paytium is ontwikkeld door David de Boer

Het bedrijf bekijkt de technologische ontwikkelingen vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Het accent ligt op toegankelijkheid en gebruikers mogelijkheden.

Mail gerust naar support@paytium.nl