Mollie account aanmaken: stappenplan
Een Mollie account aanmaken en in gebruik nemen vraagt wel even wat aandacht. Het is niet heel lastig, maar er zijn toch wel aardig wat stappen die je even moet doorlopen. Wil jij een Mollie account aanmaken om gebruik te gaan maken van de betaal diensten van één van de grootste payment providers van ons land? Dan helpt dit artikel je hier graag bij. Wij hebben een handig stappenplan voor je opgesteld voor een Mollie account aanmaken en instellen.
Voordat we beginnen: heb je een WordPress website en wil je betalingen ontvangen? Kijk dan naar de WordPress plugin Paytium. Met Paytium kun je eenvoudig formulieren aanmaken voor het verkopen van producten, diensten of ontvangen van donaties. Daarnaast automatiseert Paytium ook het aanvragen van het Mollie account, dus dan hoef je de onderstaande stappen niet te doorlopen.
Start eenvoudig met Paytium, of volg de onderstaande stappen als je alleen een Mollie account wilt aanmaken.
Stap 1: Een Mollie account aanmaken
Je start met daadwerkelijk een Mollie account aanmaken. Hiervoor ga je naar de website van de payment provider, waar je op de homepage een button aantreft voor een Mollie account aanmaken. Klik op ‘Account Aanmaken’ om het volgende scherm te openen.
Stap 2: Je gegevens invullen
Natuurlijk moet je voor een Mollie account aanmaken de nodige gegevens invullen. In het nieuw geopende scherm vul je alle velden in. Dit zijn enkel je basisgegevens, dus de voornaam, je achternaam en je mailadres. Houd er rekening mee dat dit mailadres door Mollie zal worden gebruikt om je de nodige zaken toe te sturen, dus kies voor een mailadres waar je altijd toegang tot hebt. Uiteraard kun je hier direct ook een persoonlijk wachtwoord kiezen.
Stap 3: Akkoord gaan met de voorwaarden
Mollie stelt uiteraard enkele voorwaarden aan het gebruik van de services. Je kunt dus niet verder zonder akkoord te gaan met deze voorwaarden van Mollie. Onder het formulier dat je zojuist hebt ingevuld zie je een link staan, aangegeven in een blauwe kleur. Klik deze aan om de voorwaarden door te nemen. Vervolgens kun je aangeven dat je akkoord gaat met de voorwaarden. Hierna ontvang je direct een mail van Mollie om je account te bevestigen.
Stap 4: Het activeren van je Mollie account
Een Mollie account aanmaken betekent niet dat deze ook direct werkt. Hier zijn meer handelingen voor nodig. In de blauwe balk zie je de melding ‘Activeer mijn account’ staan. Deze klik je aan, waarna je door wordt gestuurd naar het dashboard. Hier kom je terecht in de module voor het aanmelden.
Stap 5: Meer gegevens invullen
Dit is het moment waarop je de gegevens van je bedrijf gaat invullen. Het is voor Mollie immers belangrijk om te weten voor welke onderneming je gebruik gaat maken van de payment services. Vul alles in, zoals de bedrijfsnaam en je KvK-nummer, en geef onderaan aan dat je akkoord gaat met de voorwaarden. Vervolgens kun je op ‘Volgende’ klikken om door te gaan.
Stap 6: Het selecteren van de Mollie betaalopties
Heb je al je bedrijfsgegevens, inclusief de URL van je zakelijke website en de contactgegevens, ingevuld? Dan kun je door naar het selecteren van betaalopties. Het grootste deel van de betaalopties die worden getoond kun je in één keer selecteren. Het omzetten van de switch is hiervoor voldoende. Er zijn enkele betaalopties die niet automatisch selecteren, zoals de creditcard. Deze kun je natuurlijk wel gewoon aanvinken. In dat geval moet je alleen even wat extra gegevens doorgeven voor je verder kunt.
In dit deel geef je ook de URL van de zakelijke website aan waarop je gebruik wilt gaan maken van de Mollie payment services. Het maakt niet uit of je website op dit moment al live is. Pas wanneer je de eerste betaling ontvangt zal je website worden gecontroleerd door Mollie. Op dat moment is je website natuurlijk zeker live. Niks om je zorgen over te maken dus!
Stap 7: De API sleutel aanvragen
Een heel belangrijk deel van een Mollie account aanmaken, instellen en in gebruik nemen is het aanvragen van de API sleutel, ofwel de API key. Je hebt een live API sleutel nodig om gebruik te gaan maken van de betaalopties. Je kunt nu eenvoudig deze sleutel aanvragen. Wel moet je ook hier weer even goed kijken naar de voorwaarden van Mollie.
Stap 8: Activeren van uitbetalingen
Je gaat natuurlijk een Mollie account aanmaken om betalingen te kunnen ontvangen. Hiervoor is het nodig om uitbetalingen te activeren. Op dit moment is het belangrijk dat je website al online is. Ga naar je account en klik op de blauwe balk om naar het aanmeldvenster te gaan. Je kunt nu diverse extra gegevens aanleveren voor het activeren van uitbetalingen.
Stap 9: Jezelf legitimeren
Het spreekt voor zich dat Mollie zeker wil zijn dat je bent wie je zegt dat je bent. Daarom wordt je nu gevraagd om een legitimatiebewijs aan te leveren. Hierbij maakt het niet uit of je een identiteitskaart of een paspoort hebt. Maak een kopie en sla deze op je computer op. Klik op het invoerveld om het juiste bestand te selecteren. Het is overigens ook mogelijk om het document naar het invoerveld te slepen. Net wat je makkelijk vindt.
Stap 10: Aangeven of je een PEP bent
Als payment provider moet Mollie aan bepaalde eisen voldoen. Zo heeft Mollie de plicht om vast te stellen of iemand gezien kan worden als PEP of niet. PEP staat voor Politically Exposed Person. Bekleed jij een hoge ambtelijke of politieke functie? Dan vink je ‘ja’ aan. Is dit niet het geval? Dan kun je ‘nee’ aanvinken.
Stap 11: De belanghebbenden aangeven
Wil je een Mollie account aanmaken en inzetten voor jezelf, als ZZP’er? Dan ben jij de enige belanghebbende. Dit kun je aangeven. Het kan natuurlijk ook zijn dat er meerdere personen gezien kunnen worden als eigenaar, bijvoorbeeld bij een vennootschap onder firma (vof). Zijn er meer personen die minimaal 25 procent aandelen hebben? Dan moet je van deze personen, de belanghebbenden, basisgegevens doorgeven. Het gaat om de naam en de geboortedatum van elke belanghebbende.
Stap 12: Je IBAN invoeren
Dit is het moment waarop je je bankrekening aan Mollie kunt koppelen. Hiervoor is het nodig om je IBAN in te vullen. Belangrijk om te weten is dat het verplicht is om een zakelijk rekeningnummer te gebruiken. Je mag hier dus geen privé IBAN invullen.
Stap 13: Je bankrekening verifiëren
Mollie is verplicht om jouw bankrekening te verifiëren. Na het invullen van je IBAN kun je zelf aangeven welke betaaloptie jij wilt gebruiken voor de verificatie van de bankrekening. Het is nu namelijk nodig om 1 eurocent te storten aan Mollie. Aan de hand van deze betaling kan Mollie controleren of je daadwerkelijk een zakelijke bankrekening hebt gekoppeld en of alle informatie 100 procent overeen komt.
Stap 14: Wachten op de bevestiging
De laatste stap! Hiervoor hoef je zelf eigenlijk niets te doen, behalve even je mailbox in de gaten houden. Mollie controleert alles met betrekking tot je bankrekeningnummer en wanneer de controles zijn afgerond ontvang je een mail van Mollie. Hierin wordt alles bevestigd als alles in orde is. Is er iets niet in orde? Dan krijg je hier natuurlijk ook bericht van, inclusief instructies over hoe je het best verder kunt handelen. In de meeste gevallen is natuurlijk alles gewoon in orde en ben je nu klaar om betalingen via Mollie te gaan ontvangen.
Belangrijk om te weten!
Een Mollie account aanmaken is alleen niet alleen zinvol wanneer je WooCommerce (of een ander eCommerce pakket) gebruikt. Veel mensen willen Mollie koppelen aan WordPress of WooCommerce, maar een koppeling aan WordPress zonder WooCommerce is ook mogelijk.
Er zijn veel meer mogelijkheden om een webwinkel op te bouwen dan enkel met WooCommerce. Deze plugin kent immers ook aardig wat nadelen. Wil jij geen WooCommerce gebruiken, maar wil je wel iDEAL betalingen ontvangen? Dan kies je voor Paytium. Neem de handleiding eens door om Paytium te leren kennen of neem contact op voor meer informatie en advies. Wij helpen je graag verder.
Labels:Mollie account aanmaken, Mollie payment provider, Mollie Woocommerce, Mollie WordPress