logo
logo

Online betalen in WordPress

Je hebt een WordPress website opgezet en wilt beginnen met het verkopen van producten of diensten. Wat moet je vervolgens doen om online betalen mogelijk te maken middels bijvoorbeeld iDEAL?

Is hier een hele webshop voor nodig? Kun je überhaupt een webshop koppelen aan WordPress? Of werkt een simpel of uitgebreid bestelformulier in jouw situatie beter? In dit artikel behandelen we alle mogelijkheden, inclusief de plugins, waarmee je online kunt betalen in WordPress.

Betaalmethode koppelen aan je WordPress website met een payment provider

Om betalingen via je WordPress website te kunnen accepteren, heb je allereerst een payment provider nodig. Dit is een partij die het mogelijk maakt dat jij een betaalmethode, zoals iDEAL, op je website kunt aanbieden. Deze betaalmethode koppel je vervolgens aan een betaalformulier of het afrekenproces van een webshop.

Naast het mogelijk maken van betaalmethoden, zorgt een payment provider ook dat het bedrag van de betaling uiteindelijk op jouw bankrekening terecht komt. Dit gebeurt na een succesvolle betaling van jouw klant. Het bedrag van de betaling belandt eerst bij de payment provider op de rekening en wordt vervolgens (op een door jou gekozen moment) overgemaakt naar jouw rekening.

Voor het aanbieden van deze dienst brengt de payment provider vervolgens een bedrag bij jou in rekening. Dit kan een vast bedrag per transactie zijn, een vast bedrag per maand of een combinatie van deze twee.

Waarom niet direct samenwerken met de bank?

Een payment provider is een tussenpartij als het gaat om jouw onderneming en de bank. Waarom dan niet direct een koppeling maken tussen jouw website en de bank? Dan omzeil je de payment provider en ben je goedkoper uit, toch?

Helaas werkt dit in de praktijk niet zo. Banken bieden wel een manier aan om direct met hun te communiceren, maar dit betreft geen kan en klare plugin, maar slecht documentatie (API) die je al programmeur kunt gebruiken om een connectie te maken.

Als je zelf geen programmeurs in dienst hebt, is deze optie daarom totaal niet interessant. Daarnaast is het ook zo dat de kosten die de bank per transactie of per maand rekent vaak hoger liggen dan de kosten die een payment provider in rekening brengt.

Buiten de techniek en kosten zit je ook nog eens met de beperking qua geaccepteerde betaalmethoden. Payment provider bieden altijd meer betaalmethoden dan de banken zelf.

Maar welke payment provider moet ik kiezen?

Betalingen direct via de bank accepteren is dus niet interessant, maar welke payment provider moet je dan kiezen?

Om online betalen in WordPress mogelijk te maken is er keuze uit verschillende Nederlandse payment providers zoals Mollie, MultiSafePay, Ingenico ePayments, SiSow etc. Wij geven zelf de voorkeur aan Mollie, omdat deze payment provider erg vooruitstrevend is en een geweldige gebruikersinterface heeft waar je alle transacties en betaalstatistieken kunt bekijken.

Ook kun je met Mollie met een klik het geld van een klant terugstorten als hij een product wilt retourneren of een dienst wilt opzeggen.

Welke betaalmethoden moet ik aanbieden?

iDEAL is de meest populaire betaalmethoden in Nederland. Het is echter verstandig om niet enkel deze betaalmethode aan te bieden. Er zijn altijd klanten die liever met Paypal of creditcard betalen, omdat de aankoop dan verzekerd is. Daarnaast is de kans altijd aanwezig dat jouw website ook Belgische klanten aantrekt. In België in Bancontact een van de meest populaire betaalmethoden, dus is het altijd verstandig deze ook aan te bieden. De betaalmethode Klarna wordt dan weer gebruikt om achteraf of gespreid te betalen.

Hieronder vind je voor het gemak een opsomming van veelgebruikte betaalmethoden:

  • iDEAL
  • Bancontact
  • Creditcard
  • SEPA-overboeking
  • SEPA-incasso
  • Klarna
  • PayPal
  • Sofort Banking

Een volledig overzicht van alle betaalmethoden die Mollie accepteert kun je vinden op het payments overzicht.

Een webshop in je WordPress website

Nadat je een account bij Mollie of een andere payment provider hebt geregistreerd is het van belang dat je een plugin gaat uitkiezen waarmee je online betalen in WordPress mogelijk maakt. Je kunt dan kiezen uit een volledige webshop plugin zoals het populaire WooCommerce.

Deze optie is handig op het moment dat je een groot productaanbod hebt, een winkelmand systeem nodig hebt en voorraad moet bijhouden. WooCommerce is gratis te downloaden en in combinatie met de Mollie iDEAL plugin voor WooCommerce, kun je alle betaalmethoden accepteren die via Mollie worden aangeboden.

Het nadeel van WooCommerce is wel dat je altijd extra plugins nodig hebt, waarmee je je shop kunt optimaliseren voor jouw type product. Deze plugins betreffen in bijna alle gevallen premium plugins, waarvoor je (jaarlijks) moet betalen.

Daarnaast is een webshop soms vrij intensief qua onderhoud en is het niet geschikt voor ondernemers die slechts een of een handje vol producten aabieden. In dat geval is een formulieren plugin met betaalmogelijkheden wellicht een betere optie…

Formulieren met betaalmethoden koppelen aan je WordPress website

Heb je geen groot productaanbod en bied je één of een handvol producten en/of diensten aan? Om dan online betalen in WordPress mogelijk te maken is het wellicht interessanter om te werken met een formulieren plugin, uitgebreid met een betaalmodule.

Tegenwoordig is er een scala aan WordPress formulieren plugins zoals Paytium, Gravity Forms, Ninja Forms, WPForms, etc. Met deze plugins kun je niet enkel contactformulieren bouwen, maar kun je ook de meest uiteenlopende formulieren bouwen, waaronder een betaalformulier.

Met een betaalformulier kun je een product of dienst verkopen, zonder dat je een complete webshop nodig hebt. Door een formulier te maken en velden toe te voegen waar een bezoeker zijn adres kan invullen en het aantal producten kan selecteren, heb je in de basis al een simpel betaalformulier.

Het formulier kun je vervolgens naar keuze met verschillende velden uitbreiden zodat het helemaal past bij het type product dat jij verkoopt.

Formulieren plugins hebben in de basis geen betaalmogelijkheden

Denk je er over na om een formulieren plugin te gebruiken online betalingen in WordPress te accepteren? Hou er dan wel rekening mee dat praktisch alle formulieren plugins, behalve Paytium, in de basis geen mogelijkheid hebben voor het accepteren van betalingen. Je zult hiervoor altijd extra moeten betalen in de vorm van een premium versie of een extra plugin.

Dit houdt dus in dat je naast de aanschaf van de formulieren plugin, nog een extra uitgave moet doen om een betaalmethode aan het formulier te koppelen.

Alleen Paytium heeft in de gratis versie direct de mogelijkheid om je formulieren te koppelen aan Mollie en vervolgens betaalmethoden zoals iDEAL, Bancontact (populair in Belgie), Sofort, Paypal en creditcard te accepteren.

In drie klikken Paytium installeren?

Vul de URL van je WordPress website hier in om Paytium te installeren vanaf WordPress.org.

En mail gerust naar support@paytium.nl als je vragen hebt!

Wil je meer informatie over Paytium? Bekijk dan de beknopte handleiding.

Alles op een rijtje

Om alle informatie hierboven even te versimpelen hebben we alles wat je nodig hebt voor online betalen in WordPress nog even op een rijtje:

  1. Kies een payment provider om betaalmethoden op je website aan te bieden.
  2. Kies voor een webshop als je een groot producten aanbod hebt of voor een formulieren plugin om je weinig producten of diensten verkoopt.
  3. Breid de webshop of formulieren plugin uit met een extensie die een bezoeker de mogelijkheid biedt om af te rekenen, of installeer Paytium als je een alles-in-een betaalformulieren plugin wilt gebruiken.

Laat een reactie achter

Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

iDEAL + WordPress nieuws

één email per maand • informatief • eenvoudig afmelden

Please wait...

Bedankt, je bent succesvol toegevoegd aan de nieuwsbrief!

WordPress expert

Paytium is ontwikkeld door David de Boer

Het bedrijf bekijkt de technologische ontwikkelingen vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Het accent ligt op toegankelijkheid en gebruikers mogelijkheden.

Mail gerust naar support@paytium.nl