logo
logo
 • Home
 • Blog
 • Mollie Recurring: terugkerende betalingen met WooCommerce en Mollie

Mollie Recurring: terugkerende betalingen met WooCommerce en Mollie

Terugkerende betalingen komen niet bij iedere ondernemer voor. Een WooCommerce webshop is ideaal voor het online verkopen van fysieke producten. Maar wat nou als je een dienst wilt verkopen? Dan kan het goed zijn dat je periodiek automatisch een bedrag wilt incasseren na het afnemen van de dienst. Denk hierbij aan abonnement in de vorm van een terugkerende betaling of automatische incasso.


Wat je echter wilt voorkomen is dat iemand die geïnteresseerd is in jouw diensten eerst een formulier moet krijgen opgestuurd, vervolgens een handtekening moet zetten en het formulier daarna weer naar jou moet opsturen. Het is allemaal erg omslachtig. Dit geldt niet alleen voor jou, maar natuurlijk ook voor de afnemer van de diensten. Zeker in deze tijd is het belangrijk om alles zo eenvoudig mogelijk te maken. Kan het bij je concurrent allemaal makkelijker en sneller? Dan raak je gegarandeerd klanten kwijt. Alles draait tegenwoordig namelijk om snelheid en gemak.

Gelukkig is er voor deze rompslomp een goede oplossing: Mollie recurring. Deze oplossing is bedoeld voor terugkerende betalingen en biedt alles wat je nodig hebt voor meer gemak, snelheid en efficiëntie, voor jou en voor de afnemer.

Mollie recurring: terugkerende periodieke betalingen

Payment provider Mollie heeft een dienst waarbij de klant na een iDEAL, Bancontact of Sofort betaling (en ook KBC/CBC-Betaalknop, Belfius, MasterCard of Visa) toestemming verleend om periodiek een betaling van zijn of haar IBAN rekening af te schrijven d.m.v. een SEPA-incasso. Je zit dus niet meer vast een dure creditcardbetalingen om terugkerende betalingen te incasseren. Dit is voor een ondernemer, vereniging of non-profit organisatie goedkoper en voor de leden, klanten of donateurs makkelijker, aangezien velen in Nederland geen creditcard hebben.

terugkerende-betalingen-mollie-recurring

Dit kun je combineren met de WooCommerce uitbreiding genaamd WooCommerce Subscriptions en zo producten aanmaken die bestaan uit een abonnementsvorm. Waar je bij een regulier product eenmalig een betaling zou ontvangen, creëer je met Mollie Recurring en WooCommerce Subscriptions juist een product met terugkerende betalingen.

De mogelijkheden van WooCommerce i.c.m. met Subscriptions zijn enorm, maar vergen tijd op goed te configureren en het liefst wat (technische) WordPress kennis. Zoek je een wat simpelere oplossing? Dan is Paytium voor jou wellicht interessant.

Overweeg je beide opties? In dit artikel behandelen we zowel de mogelijkheden van WooCommerce en Subscriptions alsmede die van Paytium. Waarom allebei? Dat is eenvoudig. Wij vinden het belangrijk om goed duidelijk te maken wat de mogelijkheden zijn van beide opties, maar ook waar de verschillen precies liggen. Zo kunnen wij je duidelijk laten zien hoe jij het meest voordeel haalt uit terugkerende betalingen.

Voor wie zijn terugkerende betalingen interessant?

Terugkerende betalingen in de vorm van automatische incasso’s zijn interessant voor een breed spectrum aan ondernemers. Het maakt niet uit of je fysieke producten of digitale diensten verkoopt. In beide gevallen is het mogelijk om er een abonnementsvorm aan te koppelen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • een specialistische coach (lifestyle, fitness, business of spiritueel) die een maandelijkse of wekelijkse consult verkoopt.
 • Een ondernemer uit de voedselbranche die iedere week of maand een voedselpakket met ingrediënten en recepten aan huis bezorgd.
 • Een specialistische IT’er die een abonnement verkoopt van zijn premium blog, waarop high level content wordt geplaatst voor vakgenoten.

Netflix is een bekend voorbeeld van een onderneming die een digitale dienst verkoopt waarbij je eerst met iDEAL of een andere betaalmethode een initiële betaling doet en zo toestemming geeft om maandelijks de abonnementskosten te incasseren.

Healthbox.nl is dan weer een goed voorbeeld van een onderneming die fysieke gezondheidsproducten in de vorm van een abonnement verkoopt, waarbij je ook maandelijks een bedrag betaald om de producten thuis te ontvangen.

Parfumado.nl is een voorbeeld van een onderneming die producten verkoopt in abonnementsvorm. Afnemers kunnen maandelijks hun favoriete geurtje kiezen en krijgen deze op een vaste datum toegestuurd. Het bedrag hiervoor wordt maandelijks automatisch afgeschreven. Er wordt dus gebruik gemaakt van terugkerende betalingen.

Non-profit organisaties

Ook voor non-profit organisaties kunnen terugkerende betalingen een interessant verdienmodel zijn. Nieuwe leden van een stichting, vereniging of een goed doel kunnen zich online registeren en direct toestemming geven voor een maandelijkse automatische incasso. Papieren opsturen voor een lidmaatschap, abonnement of donatie is zo niet meer nodig. Zo worden er makkelijk veel handelingen bespaard voor beide partijen en dat is wel zo prettig.

Kleiner bedrag, groter volume

Het kunnen incasseren van periodieke betalingen vergt voor sommige ondernemers ook een change of mind. Een webdesigner heeft vaak een onderhoudscontract met zijn klanten voor het updaten en aanpassen van de opgeleverde website. In plaats van het gehele bedrag per jaar te factureren kan hij er ook voor kiezen om d.m.v. terugkerende betalingen dit bedrag door 12 te delen en maandelijks te incasseren. Zo wordt de klant niet in een keer met de kosten van het gehele jaar belast. Veel klanten hechten hier grote waarde aan. Het is dus een ideale manier om afnemers tegemoet te komen en het financieel allemaal nét even makkelijker te maken.

Omzet en winst beter te voorspellen

Een bijkomend voordeel van terugkerende betalingen is dat je de winst en omzet van je bedrijf veel beter te voorspellen is. Je hebt namelijk iedere week, maand, kwartaal een aantal vaste klanten waarvan er continu betalingen binnenkomen. Als je 20 klanten hebt en er iedere maand 2 a 4 bij krijgt, heb je dus altijd een goed idee hoeveel inkomen je de komende maanden kunt verwachten. Natuurlijk kan er altijd wel iets veranderen, maar je kunt in elk geval gaan rekenen binnen een kader. Dit brengt jou ook meer zekerheid en uiteindelijk wil iedereen natuurlijk zo veel mogelijk financiële zekerheid.

Hoe werkt WooCommerce Subscriptions?

Je hebt kunnen lezen dat je terugkerende betalingen kunt realiseren met Mollie Recurring, maar hoe zit het dan met WooCommerce Subscriptions? Waarom heb ik aan alleen WooCommerce niet genoeg?

WooCommerce Subscriptions is een betaalde uitbreiding op WooCommerce en wordt niet standaard geleverd. De kosten voor het downloaden en het gebruik bedragen jaarlijks 199 dollar. Na het aanschaffen en installeren van de extensie zul je hem zelf nog moeten instellen en configureren, zodat alles voldoet aan de eisen die jij stelt aan de product abonnement die je wilt gaan verkopen.

Waarom moet ik Mollie gebruiken?

Je vraagt je wellicht af, waarom kan ik niet een andere payment provider gebruiken? Waarom wordt er alleen geschreven over Mollie? Alhoewel andere payment providers zoals Buckaroo en Adyen, IcePay, Pay.nl recurring payments ondersteunen, werken ze niet samen met WooCommerce Subscriptions. De iDEAL plugins van deze payment providers werken dus wel met WooCommerce voor reguliere eenmalige betalingen, maar niet met Subscriptions en terugkerende betalingen.

Het aanmaken van een product met terugkerende betalingen

In WooCommerce heb je standaard de optie om verschillende soorten producten te maken:

 1. Simpel product
 2. Variabel product
 3. Virtueel product
 4. Downloadbaar product

Na het aanschaffen, installeren en configureren van WooCommerce Subscriptions krijg je ook de optie om een subscription product aan te maken. Het verschil tussen dit en de andere soorten producten is dat je bij een subscription product kunt instellen dat er periodiek (o.a. wekelijks, maandelijks, per kwartaal of jaarlijks) een bedrag moet worden geïncasseerd bij diegene die het product aanschaft.

Een subscription product kun je aanmaken via Producten > Nieuwe toevoegen. In de metabox Productgegevens kun je uit de dropdown vervolgens kiezen voor Simple subscription. Hierna krijg je de onderstaande opties te zien.

woocommerce-subscriptions-opties

Ook kun je instellen op welke dag in de maand het bedrag bij jouw klant wordt geïncasseerd.

Zoals je kunt zien biedt WooCommerce subscriptions alleen al op de productpagina een hoope extra opties met zich mee. Afhankelijk van de tijd en geld (indien je het door een webdesigner laat doen) die je er in wilt investeren kan dit een pluspunt zijn. Je hebt in ieder geval genoeg opties op jouw product of dienst qua terugkerende betalingen helemaal naar wens in te richten.

Heb ik zonder handtekening wel toestemming om automatisch te incasseren?

De eerste betaling die een klant doet wordt gezien als een goedkeuring voor het periodiek en automatisch incasseren van een door jou gespecificeerd bedrag. Dit vervangt dus het formulier wat iemand handmatig zou moeten invullen en moeten ondertekenen. De betaling wordt in dit geval gezien als een digitale handtekening.

Na het betalen van dit initiële bedrag met een betaalmethode zoals iDEAL, Bancontact of Sofort start het abonnement en vinden de periodieke betalingen vervolgens plaats middels een SEPA-incasso van de opgegeven IBAN rekening.

Verschillende abonnementen verkopen

WooCommerce subscriptions biedt de mogelijkheid om verschillende abonnementsvormen te verkopen. Je zou dus zoiets kunnen verkopen als:

 • Een Basis abonnement
 • Een Premium abonnement
 • Een Gold abonnement

Via de Subscriptions configuratie kun je dus instellen dat iemand zelf mag kiezen wat voor abonnement hij of zij afneemt en geef je de klant ook de mogelijkheid om het abonnement te upgraden of te downgraden. De juiste kosten worden vervolgens periodiek afgeschreven van de bankrekening van de klant.

Zowel fysieke als digitale diensten en abonnementen

Het is aan jou om te kiezen wat voor diensten of abonnementen je verkoopt. Met WooCommerce Subscriptions kun je zowel fysieke als digitale diensten, producten en abonnementen verkopen. Als je bijvoorbeeld maandelijks fysieke producten gaat versturen is het echter wel belangrijk dat je aan voorraadbeheer doet binnen WooCommerce. Dit kan het moeilijker maken. Daarnaast zit niet iedereen op al die extra handelingen te wachten. Het zijn toch allemaal zaken die je goed bij moet houden. Heb je hier wel tijd voor? Heb je hier wel zin in? Gelukkig hoef je hier niet aan vast te zitten.

Klinkt dit te ingewikkeld voor jouw situatie? Er is een simpel alternatief!

Vind je het onderhouden, optimaliseren en configureren van een volledige WooCommerce webshop te ingewikkeld? Is het ook te tijdrovend voor jouw situatie? Klinken de opties voor terugkerende betalingen met de WooCommerce Subscriptions je aan, maar zoek je naar een simpelere oplossing? Kijk dan eens naar Paytium!

In drie klikken Paytium installeren?

Vul de URL van je WordPress website hier in om Paytium te installeren vanaf WordPress.org.

En mail gerust naar support@paytium.nl als je vragen hebt!

Met Paytium kun je simpel en snel formulieren bouwen. Met deze formulieren kun je fysieke of digitale producten of diensten kunt verkopen. Bij Paytium zit de iDEAL betaalmethode, inclusief terugkerende betalingen standaard ingebouwd. Het is niet nodig om een aparte iDEAL plugin te downloaden. Bij WooCommerce moet dit wel. Daarnaast werkt Paytium ook met tal van andere populaire betaalmethodes waaronder Bancontact, Paypal, Sofort en creditcard.

Hoe werkt Payitum?

Met Paytium kun je d.m.v. stortcodes zelf snel en simpel betaalformulieren bouwen, zonder technische kennis. Heb je slechts een paar producten of diensten en wil je geen complete webshop met allerlei uitbreidingen? Dan kan Paytium wel eens de juiste oplossing zijn voor jouw onderneming.

Lees meer over het gebruik van Paytium

Voorbeeld van een Paytium formulier met terugkerende betalingen

Ter illustratie vind je hieronder een simpel voorbeeld van een Paytium formulier met terugkerende betalingen. Het gaat hier om een bedrag van 99 euro welke 10 maal wordt geïncasseerd met een interval van 7 dagen. Uiteraard ben je vrij om zelf de het bedrag, de frequentie en de interval te bepalen.

paytium-terugkerende-betalingen-mollie-recurring

[paytium name="Formulier naam" description="Abonnement voor product of dienst" button_label="Aanmelden"]
[paytium_subscription interval="7 days" times="10" /]
[paytium_field type="name" label="Volledige naam" /]
[paytium_field type="email" label="Email" required="true" /]
[paytium_field type="label" label="Subscription €99" amount="99" /]
[/paytium]

Zoals je kunt zien bespaard dit stukje code je enorm veel tijd die je normaliter kwijt zou zijn aan het installeren, configureren en onderhouden van een complete WooCommerce webshop.

Paytium uitproberen? Download de plugin dan gratis via de WordPress plugins repository en bekijk de handleiding.

Labels:, , ,

Laat een reactie achter

Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

iDEAL + WordPress nieuws

één email per maand • informatief • eenvoudig afmelden

Please wait...

Bedankt, je bent succesvol toegevoegd aan de nieuwsbrief!

WordPress expert

Paytium is ontwikkeld door David de Boer

Het bedrijf bekijkt de technologische ontwikkelingen vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Het accent ligt op toegankelijkheid en gebruikers mogelijkheden.

Mail gerust naar support@paytium.nl