logo
logo
 • Home
 • Blog
 • Crowdfunding voor WordPress met Mollie en iDEAL

Crowdfunding voor WordPress met Mollie en iDEAL

Crowdfunding is een manier om geld in te zamelen voor een goed doel, ontwikkeling van een product of ander project. Jij hebt een idee om een product te realiseren of bijvoorbeeld een sociaal project op te zetten en mensen of bedrijven kunnen vervolgens een financiële bijdrage leveren aan dit idee. Het idee achter deze vorm van financieren is dat veel mensen middels kleine bijdragen alsnog iets groots voor elkaar kunnen krijgen, zonder dat hier een bank of traditionele investeerder aan te pas komt! Dit hele process kun je via je WordPress website laten lopen, bijvoorbeeld met een plugin zoals Paytium. In dit artikel bespreken we de voor en nadelen van Crowdfunding met WordPress en Paytium en ook zonder WordPress.


Verschillende vormen van crowdfunding

Er zijn een aantal manieren waarop je een crowdfunding campagne kunt opzetten. Belangrijk is dat je van te voren goed communiceert hoe de campagne in elkaar steekt, zodat iedereen die doneert of investeert ook weet wat er met het geld gebeurt en wat hij of zij kan verwachten na een donatie of investering.

 1. Doneren: je doneert een bedrag om een idee van iemand te kunnen realiseren, zonder dat je er iets voor terug krijgt.
 2. Sponsoring en beloning: Je doneert een bedrag en je krijgt er iets tastbaars voor terug. Dat kan een kleinigheidje zijn als dank voor de investering, of een eerste versie van het product of de dienst. Dit is een veelvoorkomende manier van crowdfunding op sites zoals kickstarter.
 3. Lening: Je leent een bedrag en krijgt daarvoor een bepaald percentage aan rente over de lening terug. Je doneert hier dus niet, maar je leent geld uit met de weet dat hier ook op financieel gebied iets voor terug wilt krijgen in de vorm van rente.
 4. Equity: Bij deze vorm van crowdfunding investeer je in een bedrijf, met als belofte dividend en waardevermeerdering van het aandeel of bijvoorbeeld obligaties.

Bij kleinere crowdfunding acties gaat het vaak om doneren en sponsoring. Crowdfunding is echt iets van vandaag en vormt steeds vaker dé manier om doelen te bereiken. Wanneer je slim en effectief met deze methode aan de slag wilt, dan is het belangrijk om de vorm van crowdfunding goed aan te passen op het specifieke doel en / of de doelgroep.

Let op: voor sommige vormen van crowdfunding (lening, equity) is een ontheffing of vergunning van de AFM nodig. Onderzoek dit voor dat je begint met het bouwen van je crowdfunding site.

Registreer jezelf bij de KvK

Om online betalingen te kunnen accepteren via jouw eigen website zul je een payment provider moeten hebben. Dit is een partij die het mogelijk maakt mensen die jouw crowdfunding formulier invullen, daadwerkelijk ook kunnen betalen middels iDEAL of andere betaalmethoden.

Om je gratis te registeren bij een payment provider heb je wel een Kamer van Koophandel nummer nodig. Je kunt jezelf bij de KvK registeren als eenmanszaak, stichting, vereniging, etc. Welke vorm het beste past bij jouw situatie zul je zelf goed moeten onderzoeken. Je kunt alle informatie die je nodig hebt vinden op de website van de Kamer van Koophandel. Daarnaast heeft de KvK ook altijd ervaren adviseurs klaar zitten waarbij je een afspraak kunt maken. Deze adviseurs weten alles van ondernemen en kunnen jou precies vertellen hoe jij je het best kunt registreren als je hier zelf niet goed uit komt.

Crowdfunding via Kickstarter of WordPress?

Voordelen van Kickstarter t.o.v. WordPress

 • Bekend platform wat vertrouwen uitstraalt
 • Je hoeft niet na te denken over een ontwerp of functionaliteiten

Voordelen van een WordPress crowdfunding website t.o.v. Kickstarter

 • Je kunt een meer directe relatie opbouwen
 • Je hebt niet slechts een pagina maar een hele website ter beschikking. Zo kun je dieper ingaan op de materie.
 • Je voorkomt het afdragen van ±5% van inkomsten aan Kickstarter.

Maak een (WordPress) website voor je campagne

Nu je weet welke vorm van crowdfunding je wilt gaan starten, je staat geregistreerd bij de KvK en een account hebt bij een payment provider, is het tijd om de website op te zetten.

Als je zoals velen een WordPress website wilt maken is het van belang om te begrijpen wat het verschil is tussen een thema en een plugin. Een thema is een visuele schil, het is de look & feel van je website. Als je het met een auto zou vergelijken kun je het zien als het de buitenkant. De kappen zijn  in een bepaalde kleur gespoten, de bumpers hebben een specifieke vorm en de lampen hebben ook een eigen look & feel.

Een plugin kun je vergelijken met de opties die je kunt selecteren als je een auto koopt. Denk hierbij aan airco, climate control, navigatiesysteem, verwarmde stoelen, etc. Het zijn functionaliteiten die jou meer mogelijkheden bieden.

Je hebt geen speciaal crowdfunding thema nodig voor je website

De fout die veel mensen maken is dat ze een special crowdfunding thema zoeken voor hun WordPress website. Dit beperkt je mogelijkheden enorm en het is ook totaal niet nodig. Crowdfunding kun je realiseren met ieder beschikbaar thema. Het is namelijk de plugin die het betaalgedeelte voor zijn rekening neemt, niet de visuele schil. Als je airco in een auto wilt, hoef je ook geen speciale airco auto te kopen. Je koopt gewoon een auto die jij mooi vind qua uiterlijk en betaald vervolgens wat extra voor wat opties zoals airco, climate control of adaptive cruise control.

Voor je website is het dus vooral belangrijk om een thema te zoeken dat goed bij jou past en waarvan jij het gevoel hebt dat het echt goed bij jouw doel past. Ieder thema voldoet, zolang jij je er maar goed in kunt vinden. Neem de mogelijkheden in je op, bespreek ze eventueel met anderen en maak je keuze. Vervolgens kun je verder kijken naar de plugins voor crowdfunding.

Welke gratis crowdfunding plugins zijn er?

Nu we weten dat je enkel een plugin nodig hebt om een crowdfunding formulier op je website te plaatsen kunnen we in de plugin database van WordPress.org rondneuzen naar crowdfunding plugins. De onderstaande lijst kun je vervolgens tegenkomen:

Het probleem met deze plugins is dat ze vrij groot en log zijn qua structuur. Als je ze wilt uitbreiden met enkele functionaliteiten ben je al gauw relatief veel geld kwijt en out-of-the-box komt geen enkele plugin met iDEAL ondersteuning. En als dit al mogelijk is ben je afhankelijk van een externe plugin of een dure add-on. In veel gevallen is het natuurlijk totaal niet wenselijk om veel te moeten investeren om vervolgens geld binnen te halen met crowdfunding. Zonde van het geld! Dus, plugins waarvoor je direct de portemonnee moet trekken – en vrij wijd open moet doen – vallen direct af van het wensenlijstje. Tijd om verder te kijken!

Kun je dan met de bekende Gravity Forms plugin een crowdfunding formulier bouwen?

Gravity Forms is één van de meeste bekende premium formulieren plugins voor WordPress. Je kunt er enorm veel verschillende simpele en complexe formulieren mee bouwen.

Maar is Gravity Forms geschikt voor het bouwen van een crowdfunding formulier? Out-of-the-box heeft Gravity Forms hier helaas geen ondersteuning voor. Je kunt de plugin wel uitbreiden met een Pronamic Pay om vervolgens iDEAL betalingen te accepteren. In dit geval ben je echter afhankelijk van een andere plugin die niet door de makers van Gravity Forms is gebouwd. Hierdoor kan het zijn dat na een update er een of meerdere functionaliteiten niet meer werken.

Daarnaast wil je bij een crowdfunding formulier ook een statusbalk tonen waarbij te zien is welk totaalbedrag er al is binnengehaald en hoeveel er nog resteert. Zo motiveer je je bezoekers namelijk om ook een bijdrage te leveren. Jij zoekt overzicht, eenvoud, gemak en natuurlijk een optie zonder verplichting tot het maken van kosten. Dan stellen wij je graag voor aan Paytium!

Paytium maakt crowdfunding simpel voor iedereen

De bekende WordPress plugins werken in de praktijk niet lekker of zijn te complex en Gravity Forms is in de basis niet gemaakt voor crowdfunding acties.

Welke plugin is dan wel geschikt? Maak kennis met Paytium!

Paytium is simpel te gebruiken formulieren plugin die standaard ondersteuning heeft voor crowdfunding acties en ingebouwde support heeft voor betaalmethoden zoals iDEAL via Mollie. Met Paytium hoef je dus geen complexe plugin te configureren en hoef je niet apart een add-on of externe plugin te kopen om betaalmethoden zoals iDEAL, Bancontact of Sofort banking te accepteren.

Paytium heeft daarnaast ook out-of-the-box ondersteuning voor specifieke crowdfunding functionaliteiten zoals het tonen van de voortgang en het benoemen van het doel van de actie.

In drie klikken Paytium installeren?

Vul de URL van je WordPress website hier in om Paytium te installeren vanaf WordPress.org.

En mail gerust naar support@paytium.nl als je vragen hebt!


Hoe maak je een crowdfunding formulier met Paytium?

Paytium werkt met zogenaamde shortcodes. Dit zijn simpele regels code waarmee je zelf kunt bepalen wat voor soort formulier te plaatst en wat voor soort velden er in het formulieren moeten komen. Om een formulier te bouwen hoef je trouwens helemaal niet technisch te zijn. Hieronder vind je een voorbeeld van een crowdfunding formulier, gebouwd met Paytium shortcodes:

Code

[paytium name="Mijn crowdfunding project"]
[paytium_progress label="Crowdfunding doel" crowdfunding_id="mijn_doel_1" goal_amount="1000" /]
[paytium_field type="name" label="Naam" required="true" /]
[paytium_field type="email" label="Email" required="true" /]
[paytium_field type="open" label="Bijdrage" required="true" /]
[paytium_button label="Steun dit project" /]
[/paytium]

Resultaat

Wil je meer weten over hoe je simpel en snel crowdfunding formulieren met Paytium kunt bouwen? Download Paytium dan gratis via WordPress.org en lees de beknopte handleiding.

Stappenplan om simpel en snel een crowdfunding actie op te zetten

Ben je klaar om te starten met jouw crowdfunding campagne? Hieronder heb ik nogmaals alles even opgesomd, zodat alles helder blijft en je stapsgewijs kunt beginnen met je website en het bouwen van je eerste crowdfunding formulier.

 1. Registreer jezelf (en je partner(s)) bij de Kamer van Koophandel. Gebruik de voor jou beste rechtsvorm (eenmanszaak, stichting, vereniging, etc.)
 2. Open een gratis account bij een payment provider zoals Mollie om betalingen via je website te kunnen accepteren.
 3. Registreer een webhosting account bij webhost zoals Antagonist
 4. Installeer WordPress
 5. Installeer de gratis versie van Paytium
 6. Koppel de accountgegevens van je payment provider aan Paytium
 7. Bouw je eerste crowdfunding formulier
 8. Verwijs mensen naar je website en wacht op de eerste betalingen

Als je één of twee dagen vrij neemt kun je al deze stappen doorlopen en direct beginnen met het promoten van je campagne! Het is allemaal heel eenvoudig, ook voor iedereen die niet veel kennis of ervaring op dit vlak heeft. Plus: kom je er niet helemaal uit, dan zit onze Nederlandstalige support voor je klaar. Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Labels:

Reacties (4)

 • Avatar

  Wilco Wijnbergen

  |

  Hoi David,

  Mooi stappenplan, maar voor loan based en equity based crowdfunding heb je toch een AFM ontheffing/vergunning nodig?

  Groeten,

  Wilco

  Reply

 • Avatar

  Karin Bronwasser

  |

  Hoi David, ik ben op zoek naar een optie voor crowdfunding op een website. Wat de klant ingedachte heeft is om niet direcf om bedragen te vragen om mensen symbolisch dingen te laten komen. Het gaat hierbij om crowdfunding voor een gebouw, dus mensen kunnen een portie stenen, dakpannen, deuren, muren enz enz kopen En elk ding vertegenwoordigd een bedrag. Ik zat aan WooCommerce te denken, maar wat we natuurlijk wel willen is die statusbalk. Wat is jouw idee hier over. Is er een combinatie mogelijk. Of wellicht een combinatie van een overzicht van de dingen en dan kunnen kiezen voor iets in een formulier. IK ben benieuwd wat paytium in deze kan bieden. Het gaat om een stichting zonder winstoogmerk, dus dikke bedragen voor ontwikkeling zijn er niet

  alvast bedankt

  Met hartelijke groet

  Karin

  Reply

  • Avatar

   David

   |

   Hoi Karin!

   Ik neem aan dat de stenen, deuren, dakpannen virtueel zijn. In dat geval kun je het op twee leuke manieren doen met Paytium. De eerste is een “bestellijst” met die dingen, en een “aantal” veld, zodat mensen kunnen invoeren hoeveel dakpannen ze willen sponsoren. Of misschien een dakpan en een deur? De andere manier is dat mensen niet meerdere dingen sponsoren, maar ze kunnen kiezen tussen het sponsoren van een dakpan of een steen of een deur. Dit kan ook “en en” zijn. Vervolgens worden de betalingen automatisch opgeteld en getoond in een statusbalk voor de volgende mensen die iets willen sponsoren. Dit kan allemaal met Paytium, daar heb je geen WooCommerce voor nodig (en dat zou ook veel omslachtiger zijn, denk ik). Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag!

   Groet
   David

   Reply

Laat een reactie achter

Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

iDEAL + WordPress nieuws

één email per maand • informatief • eenvoudig afmelden

Please wait...

Bedankt, je bent succesvol toegevoegd aan de nieuwsbrief!

WordPress expert

Paytium is ontwikkeld door David de Boer

Het bedrijf bekijkt de technologische ontwikkelingen vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Het accent ligt op toegankelijkheid en gebruikers mogelijkheden.

Mail gerust naar support@paytium.nl