logo
logo
  • Home
  • Blog
  • Beter alternatief voor iDEAL met Gravity Forms

Beter alternatief voor iDEAL met Gravity Forms

WordPress gebruikers die wel een product of dienst willen verkopen, maar geen webshop willen runnen wijken vaak uit naar Gravity Forms. En dat is niet zonder reden. Gravity Forms is een handige en zeer krachtige WordPress plugin voor het maken van formulieren. In combinatie met een iDEAL plugin zoals ‘Pronamic iDEAL’ kun je daar ook iDEAL ondersteuning aan toevoegen.

Een ideale oplossing dus? Zeker, de oplossing werkt absoluut goed. Maar er zijn wel wat kanttekeningen.

  • Gravity Forms is echt een goede plugin voor het maken van formulieren in WordPress. Maar de plugin is niet gratis. Een licentie kost op het moment van schrijven 39 dollar per jaar. Dat is te overzien, maar heb je meer nodig dan de basisfuncties dan kom je al op een veel hoger bedrag uit van respectievelijk 99 of 199 dollar. En ook dat is per jaar.
  • Om vervolgens betaalmethoden aan je formulier te kunnen koppelen heb je naast Gravity Forms zelf ook nog een iDEAL plugin nodig. Ook die kost al snel 39 euro per jaar.

Update Juli 2018:
Gravity Forms lijkt weer duurder te zijn geworden dan in dit artikel vermeldt!

Bij elkaar brengt dat toch de nodige kosten met zich mee. Verkoop je vrij veel dan is dat geen probleem, maar voor een starter die het liefst gratis wil beginnen zijn er ook alternatieven. Bovendien is mijn ervaring dat de combinatie van deze twee plugins weliswaar goed werkt, maar dat het voor een beginner nog wel lastig kan zijn om het zaakje aan de praat te krijgen. De Pronamic iDEAL plugin biedt je bijvoorbeeld wel veel vrijheid, je kunt de plugin vrijwel aan alle veel gebruikte WordPress plugins koppelen. En alle betaal providers gebruiken die je maar wil. Dat is prachtig, maar waar begin je dan?  Met doorzettingsvermogen zal het uiteindelijk lukken om de combinatie tussen Gravity Forms en de Pronamic plugin werkend op te leveren. Maar ook daar moe je dan wel rekenen op wat kosten.

ideal gravity forms

De Gravity Forms plugin is geweldig, maar er hangt wel een prijskaartje aan


Alternatief voor Gravity Forms?

Juist om het gebruik van iDEAL en de bijbehorende formulieren eenvoudiger te maken is Paytium ontwikkeld. Het is één plugin, er hoeven geen zaken aan elkaar gekoppeld te worden. En de Paytium plugin is ook zonder iDEAL te gebruiken, voor het maken van een regulier formulier. Eerlijk is eerlijk, Gravity Forms is op dat punt onverslaanbaar. Maar heb je dat ook nodig? Voor eenvoudige formulieren volstaat de Paytium plugin ook en het werkt wel zo eenvoudig. Laten we daarbij niet vergeten dat je de Paytium plugin gratis kunt gebruiken om te kijken of het bevalt. Hieronder lees hoe je de plugin in gebruik neemt.

In drie klikken Paytium installeren?

Vul de URL van je WordPress website hier in om Paytium te installeren vanaf WordPress.org.

En mail gerust naar support@paytium.nl als je vragen hebt!

Paytium installeren

Begin met het installeren van de Paytium plugin in je WordPress omgeving. Dat doe je door ernaar te zoeken bij Plugins > Nieuwe plugin. Voor stap-voor-stap instructies bekijk de handleiding.

Na installatie van de plugin maak je eerst een account aan bij betaalprovider Mollie. De plugin loodst je daar doorheen. Mollie ondersteunt veel betaalmethoden, heeft gunstige tarieven en kent geen maandelijkse abonnementskosten. Je betaalt dus alleen een klein bedrag per transactie, op het moment dat je daadwerkelijk verkoopt.

Praktisch voorbeeld

Na de installatie en configuratie vind je in je WordPress editor een nieuwe iDEAL knop. Hiermee kun je eenvoudig zelf formulieren aanmaken, waaraan ook direct een iDEAL mogelijkheid gekoppeld is.

wordpress gravity forms alternatief

Door op de knop te klikken krijg je een overzicht van de meest gebruikte functies. Met een druk op de knop wordt hiermee vervolgens een shortcode in je artikel of pagina geplakt. Dat is een klein stukje code, dat bij het aanroepen van de pagina door de gebruiker automatisch wordt omgezet in een werkend formulier.

In onderstaand voorbeeld zie je de shortcode voor een formulier waarbij ook het klant e-mailadres een verplicht veld is. Deze code wordt geplaatst zodra je bij de iDEAL knop kiest voor ‘Require customer email address’. In het Twenty Fifteen theme ziet het resultaat hiervan er als volgt uit.

Code

[paytium name="Formulier naam" description="Product/dienst naam" amount="19,95"]
[paytium_field type="email" label="E-mail adres" required="true" /]
[paytium_total label="Te betalen:" /]
[/paytium]

Resultaat

Je kunt zelf extra velden toevoegen aan een formulier. Wil je weten hoe het toevoegen van extra eigen velden werkt? Lees dan verder in deze handleiding.

Mocht het voorkomen dat jouw theme qua uiterlijk niet goed past bij de Paytium plugin, dan kun je dat zelf oplossen door deze instructies te volgen.

Je ziet dat je op deze manier heel eenvoudig en snel een iDEAL formulier kunt plaatsen in je WordPress website. En hoe goed Gravity Forms ook is, qua snelheid zul je het niet eenvoudiger vinden dan dit.

Formulieren zonder betaling

Gravity Forms is echter in eerste instantie een tool om formulieren mee te maken, zónder de iDEAL optie. Bij Paytium is dat andersom, maar ook hiermee kun je een ‘gewoon’ formulier op je website plaatsen. Kijk maar eens naar onderstaande code voorbeelden:

Een formulier zonder betaalknop:

Code

[paytium name="Contact formulier" button_label="Verzenden!"]
[paytium_no_payment /]
[paytium_field type="text" label="Naam" required="true" /]
[paytium_field type="email" label="Email" required="true" /]
[paytium_field type="textarea" label="Jouw bericht" required="true" default="Wat wil je mij vertellen?" /]
[/paytium]

Resultaat


Overtuigd? Begin dan direct te experimenteren en download de gratis Paytium plugin!

 

Labels:,

Laat een reactie achter

Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

iDEAL + WordPress nieuws

één email per maand • informatief • eenvoudig afmelden

Please wait...

Bedankt, je bent succesvol toegevoegd aan de nieuwsbrief!

WordPress expert

Paytium is ontwikkeld door David de Boer

Het bedrijf bekijkt de technologische ontwikkelingen vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Het accent ligt op toegankelijkheid en gebruikers mogelijkheden.

Mail gerust naar support@paytium.nl