logo
logo
  • Home
  • Blog
  • Digitale producten zoals e-books verkopen met WordPress

Digitale producten zoals e-books verkopen met WordPress

Wil je e-books, zoals een PDF, verkopen via je WordPress website? Of wellicht andere digitale producten die als download aangeboden moeten worden? Dat is tegenwoordig heel goed mogelijk. Met de beschikbare plugins doe je het zelf, inclusief online betalen met bijvoorbeeld iDEAL. Dit biedt veel nieuwe mogelijkheden waar jij goed gebruik van kunt maken, waar je van kunt profiteren én waar jij veel voordeel uit kunt halen.

WordPress Plugins voor digitale producten

Binnen WordPress kun je een dergelijke functie standaard niet gebruiken. Het is daarom in alle gevallen nodig om te zoeken naar een zogenaamde aanvullende oplossing. Gelukkig zijn er voldoende plugins op de markt waarmee je dat kunt oplossen. Je kunt e-books verkopen met verschillende plugins, maar niet iedere plugin werkt even makkelijk en effectief. Populaire plugins om e-books te verkopen met WordPress zijn momenteel:

  • WooCommerce
  • Easy Digital Downloads

Met WooCommerce is het zonder meer goed mogelijk om digitale downloads, zoals PDF bestanden, te verkopen via je website. Je haalt met WooCommerce een volledig werkende webshop in huis. En misschien is dat ook wel direct het probleem, want heb je dat wel nodig? En hoe krijg je dan hetgeen wat je wilt (Een E-book download gekoppeld aan een iDEAL betaling) eenvoudig voor elkaar? Het kan prima hoor, maar het kost je wel wat tijd om alles op de juiste manier ingericht te krijgen. Veel mensen willen ook gewoon e-books verkopen en verder niets. Zij beginnen vaak met één of misschien twee e-books. Daar heb je natuurlijk geen hele webwinkel voor nodig.

ebook verkopen met WooCommerce

Zo stel je je producten in bij WooCommerce om een digitale download te kunnen verkopen

Naast WooCommerce wordt ook de Easy Digital Downloads veel gebruikt, zeker internationaal. Easy Digital Downloads biedt ook ondersteuning voor iDEAL, hoewel je daar wel een aanvullende plugin voor nodig hebt. Extra functies kosten in Digital Downloads sowieso geld. De basisversie van de plugin is wel gratis. Helaas ontdekken velen dat de gratis plugin erg beperkt is, zeker met het oog op de gewenste functies en de nodige functies. Dat betekent dus eigenlijk dat je per definitie gaat betalen en niet iedereen wil aan (hoge) kosten vastzitten om enkel e-books te verkopen.

E-books verkopen? Gebruik de Paytium plugin!

De hierboven beschreven plugins werken, maar zijn voor beginners vaak lastig om in te richten. Het kan echter eenvoudiger! De Paytium plugin is van zichzelf plugin om formulieren met een iDEAL knop mee te maken. En dat is een ideale oplossing als je op eenvoudige wijze een of enkele digitale producten wilt verkopen op je WordPress website. De setup is eenvoudig en de plugin is bovendien gratis. Laten we snel kijken hoe dat in z’n werk gaat.

Paytium iDEAL installeren en instellen

Uiteraard begin je met het installeren van de plugin. Ga in de WordPress admin naar Plugins, kies Nieuwe plugin en tik ‘paytium’ in het zoekveld. Klik daarna op de knop ‘Nu installeren’. De tekst op de knop wijzigt na de installatie in ‘Activeren’. Klik er nog een keer op en je kunt direct beginnen.

Na activatie van de plugin moet je de ‘setup wizard’ of ‘Installatie Hulp’ starten. Deze helpt je door de instellingen heen. De Paytium plugin maakt voor het ontvangen van iDEAL betalingen gebruik van betaalprovider Mollie. Zo’n betaalprovider heb je nodig om betalingen te kunnen ontvangen. Mollie is daarbij een prima keuze, want het kent voordelige tarieven en geen abonnementskosten. De setup wizard helpt je om een account bij Mollie aan te maken. Heb je hulp nodig bij het instellen van de Paytium plugin of bij het maken van het Mollie account? Gedetailleerde instructies vind je in de Paytium handleiding.

ideal setup wizard

Zodra de plugin is ingesteld en je Mollie account is aangemaakt kun je formulieren opnemen in berichten en pagina’s. Hiervoor is er een iDEAL knop toegevoegd aan de WordPress editor. Hoewel de iDEAL knop anders doet vermoeden, is het ook mogelijk om formulieren te maken zonder dat je er een betaalknop aan koppelt. Je kunt de plugin dus voor van alles inzetten. Maar in dit artikel beperken we ons tot de mogelijkheden die er zijn voor het verkopen van e-books.

E-books verkopen met WordPress

Nu de plugin draait kijken we welke mogelijkheden het biedt om e-books of andere digitale producten te verkopen.

In drie klikken Paytium installeren?

Vul de URL van je WordPress website hier in om Paytium te installeren vanaf WordPress.org.

En mail gerust naar support@paytium.nl als je vragen hebt!

Begin met het plaatsen van een formulier op je pagina. De voorbeelden in de editor zijn een goed startpunt. Kies bijvoorbeeld voor het formulier ‘require customer email address’. Dat ziet er als volgt uit:

Code

[paytium name="Formulier naam" description="Product/dienst naam" amount="19,95"]
[paytium_field type="email" label="E-mail adres" required="true" /]
[paytium_total label="Te betalen:" /]
[/paytium]

Resultaat

In dit formulier vragen we de klant alleen om een e-mailadres en een betaling. Het is ook mogelijk het formulier uit te breiden met extra velden. Hoe je dat doet lees je in dit deel van de handleiding.

Als je klant op zo’n formulier een betaling uitvoert, dan verschijnt er een bevestiging in beeld.

ideal betaling wordpress

De standaard melding van de Paytium plugin in de Engelstalige versie

Er wordt geen e-mail verzonden. Hoe zorg je er nou voor dat jouw klant het bestelde product direct ontvangt? Hier verschillende methodes voor, gebruik de methode die jou het meeste aanspreekt.

  • De volgende code kun je plaatsen op de pagina waar ook je betaalformulier staat. De simpele code [paytium_content status="paid"] Link naar je e-book [/paytium] toont de inhoud “Link naar je e-book” alleen aan mensen die net een geslaagde betaling geplaatst hebben. Dit is een simpele implementatie van Paytium Memberships.
  • De eenvoudigste optie wordt geboden door de betaalde versie’s van de Paytium plugin.  Deze is zeker aan te bevelen wanneer je nog nooit eerder aanpassingen aan de code van je theme hebt gedaan. Met de betaalde versie’s krijg je de mogelijkheid om de koper automatisch een e-mail te sturen na aankoop, met je e-book in de bijlage! Wil je daar meer over weten of de premium versie aanschaffen? Kijk dan hier voor meer informatie.
  • Deze vereist wat licht programmeerwerk. Heb je vaker gewerkt met PHP binnen de WordPress omgeving dan is dit een goed mogelijkheid. Hier verwijzen we de bezoeker naar een downloadbaar bestand. Je  doet dat door een functie op te nemen in de functions.php van je theme. Zie in de veelgestelde vragen het onderdeel “Kan ik gebruikers na een betaling redirecten?”.

Onze tip: ga eerst met de gratis versie van de plugin aan de slag. Die heb je snel aan de praat en daarmee kun je beoordelen of het voor jou de juiste oplossing is. Is dat het geval, maar heb je meer mogelijkheden nodig dan biedt de premium versie een goede en betaalbare oplossing.

Kom je er niet helemaal uit? Geen nood, want wij helpen je graag verder. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

 

Labels:, ,

Laat een reactie achter

Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

iDEAL + WordPress nieuws

één email per maand • informatief • eenvoudig afmelden

Please wait...

Bedankt, je bent succesvol toegevoegd aan de nieuwsbrief!

WordPress expert

Paytium is ontwikkeld door David de Boer

Het bedrijf bekijkt de technologische ontwikkelingen vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Het accent ligt op toegankelijkheid en gebruikers mogelijkheden.

Mail gerust naar support@paytium.nl