logo
logo

iDEAL Formulier voor WordPress

Wil je online een of meerdere producten kunnen verkopen? Dan heb je op de Nederlandse markt iDEAL nodig. Aanbieders zijn er in overvloed, maar niet alle oplossingen zijn even eenvoudig. Ja, wanneer je een volledige webshop wilt starten met bijvoorbeeld WooCommerce, dan zijn er mogelijkheden in overvloed. Maar wat als je gewoon een eenvoudig iDEAL formulier op je website wilt plaatsen? In dit artikel laten we zien hoe je dat realiseert.

Wat heb je nodig voor het iDEAL formulier?

Je installeert eenvoudig de gratis Paytium plugin in WordPress. Zodra je de plugin geactiveerd hebt, helpt het je om een gratis account aan te maken bij betaalprovider Mollie. De plugin werkt alleen met betaalprovider Mollie, maar de tarieven en mogelijkheden zijn daar absoluut gunstig.

Naast de mogelijkheid tot gebruik van iDEAL als betaalmethode biedt Mollie via deze plugin bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om Bancontact/Mister Cash en Sofort te gebruiken. En dat is dan weer handig voor de Belgische markt.

Maar eerst terug naar de plugin en het Mollie account. De Paytium plugin is handig wanneer je, zonder een complete webshop te starten, bijvoorbeeld het volgende wilt doen:

 • Het verkopen van een of enkele producten, zoals bijvoorbeeld een boek
 • Het ontvangen van donaties
 • Het ontvangen van factuurbetalingen
 • Opzetten van abonnementen (met automatische incasso’s)

In drie klikken Paytium installeren?

Vul de URL van je WordPress website hier in om Paytium te installeren vanaf WordPress.org.

En mail gerust naar support@paytium.nl als je vragen hebt!

In dergelijke situaties is een webshop plugin vaak te veel van het goede en volstaat een eenvoudig iDEAL formulier.

Laten we kijken hoe dat werkt. Je kunt de Paytium iDEAL plugin eenvoudig vanuit WordPress installeren. Ga naar Plugins, kies Nieuwe plugin en tik ‘paytium’ in het zoekvenster in. Vervolgens klik je op ‘Nu installeren’. Korte tijd later wijzigt die knop in ‘Activeren’ en klik je er nogmaals op om de plugin in gebruik te nemen.

ideal plugin installeren

 

De Paytium iDEAL plugin instellen

Na activatie van de plugin kun je een ‘setup wizard’ of ‘Installatie Hulp’ starten, die je door de instellingen heen helpt.

ideal setup wizard

Indien je nog niet over een Mollie account beschikt dan kun je er nu direct één gratis aanmaken. Er zijn geen eenmalige of maandelijkse kosten. Na het invullen van je bedrijfsgegevens ontvang je een e-mail ter bevestiging. Daarna kun je verder met de volgende stappen. Om te beginnen vul je nu de gegevens van je website in. Voor elke website waarop je de Paytium plugin wilt gebruiken is er zo’n website profiel bij Mollie nodig. Ook dit doe je eenvoudig met de Installatie Hulp.

In de volgende stap doe je een testbetaling. Klik eerst op de knop Betalen en kies voor iDEAL of een andere betaalmethode. Geen zorgen, het betreft alleen een administratieve test, er vindt geen betaling plaats. Als je deze stap hebt doorlopen kun je de testbetaling valideren.

mollie wordpress paytium

Voordat je de plugin echt kunt gaan inzetten is het noodzakelijk je account bij Mollie te activeren. Hiervoor worden wat bedrijfsgegevens van je gevraagd, zoals je KvK- en BTW-nummer. Ook is het noodzakelijk om bijvoorbeeld een kopie paspoort aan te leveren bij Mollie. Overigens is deze procedure op zich niet vreemd. Ook andere payment service providers zullen daarom vragen. Als je de plugin alleen wil testen is het niet noodzakelijk om het activatieproces bij Mollie af te ronden. Je kunt een iDEAL formulier maken zonder het activatieproces te doen. Maar voordat je in WordPress echte iDEAL betalingen kunt ontvangen moet je dat wel gedaan hebben.

Aan de slag met voorbeelden

Zodra de installatie is afgerond kun je beginnen met het maken van je formulier. Hiertoe is er in de WordPress editor een iDEAL knop toegevoegd, waarmee je een keuze kunt maken uit een aantal vooraf gedefinieerde opties.

iDeal knop in WordPress toevoegen

Wanneer je een keuze maakt uit de lijst wordt er een zogenaamde ‘shortcode’ toegevoegd aan je bericht of pagina. da ziet er bijvoorbeeld als volgt uit. Dit is de meest eenvoudige optie, de shortcode ‘Basic product static amount’.

Je kunt binnen dit stukje code zelf de waarden die tussen aanhalingstekens staat aanpassen, zoals de omschrijving en het bedrag. Wanneer je je bericht of pagina bekijkt dan zie je het volgende resultaat. In het voorbeeld is het Twenty Fifteen theme gebruikt.

Code

[paytium name="Formulier naam" description="Product naam" amount="19,95" button_label="Nu kopen"]
[paytium_total label="Bedrag" /]
[/paytium]

Resultaat

Merk op dat de opmaak binnen jouw theme zal verschillen. Soms is het bijvoorbeeld nodig een kleine CSS aanpassing te doen om de button er goed uit te laten zien.  Veel themes leveren echter al styling voor buttons mee en in dat geval ben je al direct klaar en kun je de knop gaan gebruiken. Wil je meer lezen over het aanpassen van de stijlen via CSS? Dan kan dat in deze handleiding.

Natuurlijk is dit een betaalknop in de meest eenvoudige vorm. Er staat een bedrag met een knop en dat is het. Maar wat wanneer je toch iets van informatie van je bezoeker nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een e-mailadres? In dat geval kies je een andere shortcode. Het principe is hetzelfde, alleen nu is er een veld bij gekomen.

Code

[paytium name="Formulier naam" description="Product/dienst naam" amount="19,95"]
[paytium_field type="email" label="E-mail adres" required="true" /]
[paytium_total label="Te betalen:" /]
[/paytium]

Resultaat

Heb je nog wat meer data nodig van je klanten? Ook dat kan, door je formuliervelden zelf te kiezen.

Zelf een iDEAL formulier bouwen

In het voorbeeld hierboven ligt vooraf al vast welke velden er getoond worden. Wil je helemaal zelf kunnen bepalen welke velden er getoond worden dan kan dat ook. De shortcode ‘field examples’ laat je zien hoe je tekstvelden, memo velden (textarea) en een e-mail veld kunt toevoegen.

Code

[paytium name="Formulier naam" description="Product naam" amount="19,95"]
[paytium_field type="text" label="Tekst veld" required="true" /]
[paytium_field type="textarea" label="Opmerking" required="true" /]
[paytium_field type="email" label="Email" required="true" /]
[paytium_total /]
[/paytium]

Resultaat

In veel situaties is het handig wanneer je zelf een formulier vorm kunt geven. Zo kan het zijn dat je het formulier aan wilt passen op je doelgroep of misschien wel op de specifieke doelstelling. Daarnaast wil je wel dat het formulier mooi opgaat in het design van je website. Het is niet de bedoeling dat je hele website professioneel oogt en dat er ineens een standaard formulier verschijnt dat werkelijk nergens bij past. Paytium laat je alles heel eenvoudig aanpassen, waardoor je makkelijk zorgt voor een professioneel formulier dat past bij je website, bij je doelstelling en je doelgroep.

Heb je meer mogelijkheden nodig zoals bijvoorbeeld radio buttons en dropdown velden? Zie dan de complete beschrijving van alle extra velden.

Gratis downloaden en direct beginnen!

Wil je zelf aan de slag? Download de gratis Paytium plugin dan nu! Je kunt altijd eerst proberen en zit nooit ergens aan vast. Onze gratis plugin voor onder meer het iDEAL formulier biedt aardig wat handige functionaliteiten in de gratis versie. Heb je hier voldoende aan? Dan kun je gewoon de gratis versie blijven gebruiken. Deze blijft gratis, dus je zit ook op een later moment niet aan een upgrade vast. Wél is het mogelijk om zelf voor een upgrade te kiezen. Er zijn meerdere betaalde versies van Paytium beschikbaar, waardoor er altijd een oplossing is die goed bij je past. Wil jij upgraden, maar weet je niet precies welke versie goed bij jou past? Dan kunnen wij je natuurlijk adviseren. Neem gerust vrijblijvend contact op met onze support, ook als je ergens niet uit komt en ook als je de gratis versie gebruikt. Wij staan klaar voor al onze klanten.

Labels:,

Reacties (4)

 • Avatar

  Yvon

  |

  Kan ik voor een inschrijfformulier waarbij een aanbetaling moet worden gedaan, 1 knop maken (inschrijving en betaling)? Ik moet nl. de inschrijving ook ontvangen zodra de betaling is verricht.

  Reply

 • Avatar

  Monot

  |

  Is het ook mogelijk om het bedrag door de klant te laten invullen?

  Reply

Laat een reactie achter

Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

iDEAL + WordPress nieuws

één email per maand • informatief • eenvoudig afmelden

Please wait...

Bedankt, je bent succesvol toegevoegd aan de nieuwsbrief!

WordPress expert

Paytium is ontwikkeld door David de Boer

Het bedrijf bekijkt de technologische ontwikkelingen vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Het accent ligt op toegankelijkheid en gebruikers mogelijkheden.

Mail gerust naar support@paytium.nl