Doneren met Mollie en iDEAL in WordPress
Als non-profit of liefdadigheidsinstelling wil je vaak de mogelijkheid bieden om donaties te ontvangen op je WordPress website. En dan natuurlijk ook met de noodzakelijke betaalmethodes daarbij. Voor Nederland betekent dat in ieder geval een iDEAL mogelijkheid aanbieden. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden van zo’n donatie formulier op de website van verschillende stichtingen.
Donaties zijn vaak een must
Donaties zijn voor heel veel Nederlandse goede doelen een absolute must. Natuurlijk zijn er een aantal organisaties die steun of subsidies ontvangen van de overheid. Toch is een groot deel van de goede doelen in ons land afhankelijk van donaties. Deze donaties kunnen op meerdere manieren worden verkregen. In deze tijd, die we makkelijk kunnen omschrijven als het digitale tijdperk, is het de meest voor de hand liggende keuze om (ook) donaties te ontvangen via internet. Dit betekent dat steeds meer goede doelen betalingen willen kunnen ontvangen via de website, zonder dat zij een webwinkel nodig hebben. Met Paytium wordt dit mogelijk gemaakt. Paytium biedt mogelijkheden voor het ontvangen van eenmalige donaties, maar ook voor het ontvangen van terugkerende donaties. Daarnaast kunnen er vaste bedragen voor donaties worden ingesteld, maar kan de keuze ook bij de donerende partij worden neergelegd.
Doneren met Mollie in WordPress
Voor het ontvangen van donaties in je WordPress plugin kun je de gratis de WordPress plugin ‘Paytium’ gebruiken. Met Paytium voeg je een klein stukje code aan je WordPress pagina toe. Die ‘shortcode’ wordt omgezet naar een iDEAL formulier of knop, waarmee donateurs hun donatie kunnen doen.
Je hebt de mogelijkheid om het iDEAL donatie formulier naar wens aan te passen. Je kunt extra velden toevoegen of zelfs een periodieke donatie met automatische incasso instellen. Maar, het meest simpele donatie formulier ziet er als volgt uit:
Code
[paytium name="Formulier naam" description="Donatie" button_label="Doneren"] [paytium_field type="open" label="Donatie bedrag:" default="25" /] [/paytium]
Resultaat

In dit artikel laten we zien hoe drie stichtingen Paytium hebben gebruikt om donaties mogelijk te maken in hun WordPress site. Wil je nu direct (of na het lezen van dit artikel) aan de slag om zelf donaties te ontvangen? Lees dan de handleiding ‘Starten met Paytium’. Als je al bekend bent met Paytium kun je ook direct naar de praktische voorbeelden kijken in handleiding ‘Donatie knoppen en formulieren’.
Simpele donaties bij Reporters Online
De website Reporters Online kiest voor een kort en bondig donatie formulier. Donateurs kunnen een bedrag selecteren in een dropdown, vullen hun e-mail adres in en kunnen gaan afrekenen met iDEAL, credit card of andere betaalmethoden. Dit zal dan een eenmalige donatie zijn. Door het “Mail” veld kan Reporters Online in de toekomst in contact komen met hun donateurs, en ze kunnen die emails ook direct toevoegen aan hun MailChimp nieuwsbrief. Een groot voordeel hiervan is wel dat al zeker is dat de nieuwsbrief wordt verzonden aan mensen die geïnteresseerd zijn in Reporters Online. Tegenwoordig moeten mensen zich namelijk zelf inschrijven voor nieuwsbrieven en hebben zij ook altijd het recht om zich weer uit te schrijven. De link voor donaties komt dus gegarandeerd terecht bij mensen die al banden hebben met het initiatief.
Uitgebreide donaties voor Hannie Schaft Stichting
Een mooi voorbeeld van het ontvangen van donaties in een WordPress site, is de Nationale Hannie Schaft Stichting. De stichting heeft meerdere donatie formulieren, zowel voor een eenmalige donaties als een periodieke donatie (met automatische incasso). De stichting heeft besloten dat er iets meer informatie verzameld moet worden over hun donateurs en daarvoor hebben ze enkele extra velden aan hun formulier toegevoegd.
Hoe je periodieke donaties (ook wel recurring payments) in kunt stellen lees je in de handleiding ‘Recurring payments‘.
Crowdfunding voor Roy
Misschien heb je het verhaal van Roy wel gehoord bij het NOS Journaal of gelezen in het Algemeen Dagblad. Om een dure medische behandeling van 160.000 euro te kunnen betalen is een crowdfunding actie gestart voor Roy, met bijbehorende WordPress website. Voor de donaties wordt gebruik gemaakt van Paytium. Er is gekozen voor een simpel formulier waarbij mensen anoniem kunnen doneren, en zelf een bedrag kunnen invoeren.
En wij (ontwikkelaars van Paytium) zijn natuurlijk super trots dat onze software Roy een klein beetje verder heeft geholpen!
De belangrijkste voordelen van Paytium
Paytium biedt diverse belangrijke voordelen, zowel voor de gebruiker die Paytium inzet als voor de online bezoeker die via Paytium kan betalen. Goede doelen hebben eindeloos veel keuze als het gaat om het ontvangen van donaties via onze software. Hierdoor zijn er volop mogelijkheden om de donaties – en het bijbehorende formulier – helemaal af te stemmen op de doelgroep én de organisatie. De software is gebruiksvriendelijk voor beide kanten, waardoor er geen donaties mis worden gelopen doordat het formulier niet goed begrepen wordt. Paytium werkt snel, makkelijk, soepel en volledig betrouwbaar. Dit biedt nieuwe kansen voor goede doelen in Nederland. Paytium zet zich graag in voor deze goede doelen, door meer donaties te realiseren met behulp van effectieve formulieren.
Ontdek donaties via Paytium
Donaties ontvangen via Paytium biedt veel voordelen en daar kunnen wij je natuurlijk alles over vertellen. Toch kom je pas echt achter alle belangrijke voordelen wanneer je het zelf ervaart. Wil jij donaties ontvangen en ben je benieuwd wat Paytium precies voor jouw goede doel kan betekenen? Dan kun je Paytium gratis proberen. Heb je voldoende aan deze versie van Paytium? Dan blijft het gratis. Wel is er altijd de mogelijkheid tot upgraden naar een betaalde versie, waarbij je gebruik kunt maken van meer functies. Ervaar de voordelen van Paytium voor het ontvangen van donaties zelf!
En nu zelf aan de slag? Maak vandaag je begin met de handleiding ‘Starten met Paytium’.